Väyrynen: Ylen uutisella oli tarkoituskin synnyttää hämmennystä

Paavo Väyrynen nousi otsikoihin viimeksi maanantaina, kun Yle uutisoi, ettei hän kannata enää omaa aloitettaan kansanäänestyksen järjestämisestä eurosta eroamiseksi. Europarlamentaarikko Väyrynen kiisti uutisen todenperäisyyden blogissaan.

– Näyttää, että Ylen uutisoinnissa oli tarkoituksenakin synnyttää hämmennystä, hän kommentoi tiistaina.

Ja ennakoi samantapaista keskustelua myös eduskuntaan.

– Eduskunnassakin jotkut pyrkivät rajaamaan keskustelun vain kansanäänestykseen, vaikka tarkoituksenani on tietysti, että eduskunta perehtyy Suomen jäsenyyteen euroalueessa ja ottaa kantaa, pitäisikö siitä erota vai ei.

– Koko kansalaisaloitteen teksti tähtää siihen, että erotaan euroalueesta, koska siitä on meille suuri vahinko. Kansanäänestys on yksi keino toteuttaa tämä tavoite.

Väyrynen voi toimittaa aloitteensa eduskuntaan sen jälkeen, kun Väestörekisterikeskus on tarkistanut sen tueksi annetut yli 50 000 allekirjoitusta.

– Tarkastuksessa on tällä hetkellä aloite avioliiton säilyttämisestä naisen ja miehen välisenä. Eiköhän tämä kokonaisuus saada valmiiksi tammikuun aikana.

– Oletettavasti eurojäsenyysaloite on järjestyksessä seuraava. Kuukaudesta kahteen näiden käsittely on kestänyt, riippuen paperin määrästä, kertoo kansalaisaloitteista vastaava projektipäällikkö Pauli Pekkanen Väestörekisterikeskuksesta.

Väyrynen aikoo viedä aloitteen eduskuntaan mahdollisimman nopeasti.

Aloitteen käsittely eduskunnassa alkaa lähetekeskustelulla täysistunnossa. Keskustelun lopuksi eduskunta päättää, mihin valiokuntaan asia menee valmisteltavaksi. Väyrysen mielestä oikea valiokunta olisi talousvaliokunta.

Aloitteen tekijöiden edustajille on oltava tilaisuus tulla kuulluksi valiokuntakäsittelyssä.

Valiokunta ratkaisee lopulta, laatiiko se asiasta mietinnön täysistuntoon, jolloin se tulee taas kaikkien kansanedustajien päätettäväksi, vai päättääkö se luopua asian enemmästä käsittelystä.