Väyrynen haastaa Sipilän Sotkamossa – iskee kiilaa jokaiseen railoon, joka keskustan kentältä löytyy

Sipilä Twitterissä: Käyn ilomielin rehdin kilvan keskustan puheenjohtajuudesta. Väyrysen vaihtoehtoina ovat keskustan puheenjohtajuus tai ero puolueesta.

Paavo Väyrynen julkisti torstaina viimeiseltä kuulostavan yrityksensä nousta keskustan puheenjohtajaksi. Kesäkuussa Sotkamossa hän haastaa pääministeri Juha Sipilän. Väyrynen sanoi palaavansa eduskuntaan joka tapauksessa välittömästi puoluekokouksen jälkeen, joko keskustan puheenjohtajana tai käynnistääkseen perustamansa kansalaispuolueen kampanjan kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja.

Vaikka keskustan kannatus on laskenut kohti 15 prosentin rajaa ja vihreiden tasolle, Sipilällä on vankkumaton tuki puolueen johtoportaassa ja piirijärjestöjen johdossa. Väyrysellä on kuitenkin orastavaa kannatusta keskustan äänestäjissä, joista osa kokee Sipilän ohjanneen puolueen kokoomuksen oikeistolaiselle ja EU-myönteiselle tielle, jossa muuttovirrat ohjautuvat kohti suurimpia kaupunkeja.

Väyrysellä tuskin on mahdollisuuksia voittoon, mutta keskustan johtoa ja kenttää hän repii koko kevään ajan tuomalla nämä vastakkainasettelut keskusteluun. Sipilä vastasi Väyrysen ilmoitukseen nopeasti Twitterissä.

– Käyn ilomielin rehdin kilvan keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta. Itse pysyn keskustan jäsenenä, kävi kilvassa miten tahansa, Sipilä tviittasi.

Välittömästi linjakeskustelu ei keskustalaisia innostanut, sillä Sipilä, puolueen varapuheenjohtajistoon kuuluvat Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen eivät vastanneet STT:n soittopyyntöön tai halunneet kommentoida asiaa.

Väyrynen toivoo, että puheenjohtajaehdokkaat kävisivät piirijärjestöittäin laajat paneelikeskustelut, joissa keskusteltaisiin puolueen linjasta.

Väyrynen valitsisi vasemmiston

Väyrynen sanoo tavoittelevansa "alkiolaista allianssia", johon kokoontuisi keskustan kannattajien lisäksi perussuomalaisten ja sinisten kannattajia.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja Kari Hokkanen luonnosteli samaa yhteistyötä syyskuussa blogissaan, sillä hänen mukaansa keskustaa odottaa rökäletappio ja keskustasta irtaantuneen SMP:n seuraaja perussuomalaiset ja perussuomalaisista irtaantunut siniset edustavat samaa aateperintöä.

– Näen, että Suomen poliittisen elämän suurin ongelma on oikeiston, kokoomuksen suuri ylivalta. Luonteva yhteistyö syntyisi vasemmiston kanssa, Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Sipilä taas todennäköisesti jatkaisi mielellään hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa.

Sipilä työntänyt Väyrystä ulos

Sipilä on jo aiemmin patistellut Väyrystä eroamaan keskustasta, sillä Sipilän mukaan keskustan säännöt ovat puoluejäsenyyksien osalta selvät: kahteen puolueeseen ei voi kuulua yhtä aikaa.

Puolueesta erottaminen on kuitenkin paikallisosastojen vastuulla, ja Väyrynen johtaa omaa paikallisosastoaan, Keminmaan keskustaseuraa. Väyrynen lupasi ratkaista ongelman kesäkuussa, sillä jos hän häviää puheenjohtajavaalin, niin hän aikoo erota keskustasta.

Viimeksi Sipilä ja Väyrynen olivat vastakkain puheenjohtajakisassa vuonna 2012. Väyrynen voitti tuolloin kokouksen alla puolueen neuvoa antavan jäsenäänestyksen. Puoluekokouksessa Väyrynen jäi kuitenkin kolmanneksi ja Sipilä aloitti valtakautensa keskustan johdossa. Väyrynen arvioi tuolloin, että kyseessä oli todennäköisesti hänen viimeinen yrityksensä nousta puolueen puheenjohtajaksi.

Keskustan puheenjohtajakisa

Puoluekokousedustajat ratkaisevat puheenjohtajan

– Keskustan puoluekokous järjestetään 8.–10. kesäkuuta Sotkamossa.

– Virallisia puoluekokousedustajia oli viimeksi vuonna 2016 paikalla yli 2 000.

– Puoluekokousedustajat valitaan esimerkiksi puolueen paikallisosastoissa ja kunnallisjärjestöissä.

– Lisäksi puolueen, naisten ja nuorten piirit lähettävät puoluekokousedustajia. Heidän lisäkseen esimerkiksi keskustan naisjärjestöllä, keskustanuorilla ja opiskelijajärjestöllä on edustajia puoluekokouksessa.

– Paavo Väyrynen tuli presidentinvaaleissa neljänneksi valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Hän sai 6,2 prosenttia ja keskustan ehdokas Matti Vanhanen 4,1 prosenttia äänistä.

– Väyrynen on keskustan kunniapuheenjohtaja. Puolueen puheenjohtajana hän toimi vuosina 1980–1990.

– Väyrynen on europarlamentaarikko, mutta hänellä on myös eduskuntavaaleissa saavutettu paikka eduskunnassa, jonne hän voi palata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustan puoluesihteeri: "Puolueeseen liittynyt jäseniä estääkseen Väyrysen sooloilut"

Päätoimittaja Mervola: Jo neljänneksen tai kolmanneksen kannatus Väyryselle olisi paha paikka keskustan nykyjohdolle

Jäätteenmäki: Väyrysen pyrkimyksistä vaikea pysyä kärryillä