Väyrynen toi vipinää presidenttiehdokkaiden ensimmäiseen tv-tenttiin

Puheviestinnän asiantuntijan mukaan haastaminen näkyi jo Niinistön pienenä kireytenä

Presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä suorassa tv-tentissä keskiviikkona oli jo makua istuvan presidentin Sauli Niinistön haastamisesta etenkin kansanliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen taholta.

Tämä näkyi myös Niinistön tiettynä kireytenä MTV:n tentin alkupuolella, arvioi puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

– Kiinnitti huomiota, että varsinkin alkupuolella keskustelua Niinistö oli jotenkin kireän oloinen, ja hyvin paljon oli puolustautuvia puheenvuoroja. Osittain tämä kireys varmaan lähti siitä, että Väyrynen heti alkuun haastoi Niinistöä.

Kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen oli nyt ensimmäistä kertaa tentattavana yhdessä muiden ehdokkaiden kanssa. Väyrysen ehdokkuus on toistaiseksi vahvistamatta.

Väyrystä Isotalus kuvaa hyvin varman oloiseksi ja taitavaksi argumentoimaan.

– Mutta kun hän on joka asiassa ollut eri mieltä kuin enemmistö, hänen maineensa tällaisena vastarannan kiiskenä alleviivautuu helposti tällaisessa keskustelussa.

Niinistö kiisti sotapeliavaukset

Haastamisen tunnelmaa saatiin heti tentin alkuvaiheilla, kuin keskustelun aiheena olivat kriisit ja niissä mahdollisesti syntyvät liittoumat.

Kokoomustaustainen, kansanliikkeen ehdokkaana oleva Niinistö kiisti, että olisi itse avannut yhtään ainoata sotapelikeskustelua.

– Päinvastoin vuosien mittaan olen ihmetellyt sitä, että miksi niitä jatkuvasti myös media harrastaa. Ne ovat hyvin seksikkäitä varmasti, Niinistö sanoi.

Väyrysen mielestä on näyttänyt siltä, että ne jotka ajavat sitä, että Suomen pitää tavalla tai toisella sotilaallisesti liittoutua, luovat sitä mielikuvaa, ettei voida jäädä ulkopuolelle, jos tulee sotilaallinen selkkaus tai sota.

– Totta kai jos Suomi on uskottavalla tavalla sotilaallisesti liittoutumaton, puolueeton maa, me voimme jättäytyä sotien ja selkkausten ulkopuolelle, Väyrynen sanoi.

Vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston mukaan kriisin kuvan pitää olla realistinen. Jos mietitään kriisejä, mihin Suomi voi joutua, niin Haaviston mukaan huoltovarmuutta koskevat kriisit ovat todellisia.

– Ne voivat johtua ympäristösyistä, ne voivat johtua muualla tapahtuneista kriiseistä. Meidän on hyvä harjoitella tämän tyyppistä varustautumista, millä tavalla suomalaisia elätetään täällä sitten, kun esimerkiksi laivaliikenne ei toimi, Haavisto sanoi.

Huhtasaaren sekavat puheet herättivät kysymyksiä

Isotaluksen mielestä perussuomalaisten Laura Huhtasaaren esiintyminen herätti kysymyksiä asiantuntemuksen tasosta.

– Esimerkiksi Krimin kohdalla hän puhui todella sekavasti, oli todella vaikea ymmärtää, mitä hän tarkoitti. Siitä tuli olo, että tietääköhän hän itsekään ihan tarkkaan, mitä mieltä hän tästä asiasta on.

Professorin mielestä vihreiden Pekka Haaviston viestintätyyli sopii televisioon erityisen hyvin.

– Hän esiintyy televisionomaisesti luonnostaan. Se on pehmeää ja miellyttävää kuunnella ja seurata.

Eri ehdokkaiden esilläolosta Isotalus pani merkille sen, että vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja SDP:n Tuula Haatainen jäivät välillä varsin pitkäksi aikaa seinäruusun asemaan.

MTV:n tentti oli ensimmäinen suora televisiotentti. Seuraava suora tv-tentti on jo torstaina, jolloin ehdokkaat kohtaavat Ylellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.