VM raksi tuttuun tapaan yli liudan ministeriöiden rahatoiveita –  väylänpidosta kymmenien miljoonien erimielisyys

Valtiovarainministeriöllä on suurin näkemysero budjettirahoista liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Kyse on ennen kaikkea väylänpidon rahoituksesta. Valtiovarainministeriön budjettipäällikön Hannu Mäkisen mukaan VM:n ja LVM:n näkemyserot väylänpidon rahoituksesta ovat useita kymmeniä miljoonia euroja.

–  He (LVM) muun muassa esittävät perusväylänpitoon 50 miljoonan euron tasokorotusta, mutta sitten siellä on vielä perusväylänpitoon muitakin pienempiä esityksiä, Mäkinen sanoi.

Ylijohtaja Mikael Nyberg LVM:stä kertoi ministeriön esittäneen lisää rahoitusta perusväylänpitoon eli käytännössä radanpitoon ja tienpitoon. Perusväylänpidon korjausvelan vähentämiseen osoitettu lisärahoitus päättyy.

– Meidän esitys oli, että jos nyt 50 miljoonaa saataisiin kuitenkin vielä, että pystyttäisiin huolehtimaan teiden ja ratojen kunnosta ja pienistä parantamishankkeista, Nyberg sanoi.

Esityksen ja toiveiden välinen ero nettona noin 300 miljoonaa

Luvut ovat monitahoisia, sillä ministeriöiden hallinnonaloilla löytyy vuosittain eurojen lisäyksiä ja vähennyksiä eri kohdissa. Valtaosa muutosehdotuksista johtuu suoraan laista tai sopimuksista tai sitten jo aiemmin tehdyistä päätöksistä. Käsittelyyn nousevat nyt ennen kaikkea uudet harkintaa vaativat ehdotukset.

Valtiovarainministeriö raksi tuttuun tapaan yli liudan eri ministeriöiden rahatoiveita. Valtiovarainministeriö julkaisi torstaina budjettiehdotuksensa kokonaisuudessaan. Valtiovarainministeriön Mäkisen mukaan harkinnan piirissä nyt olevissa menoissa valtiovarainministeriön esityksen ja ministeriöiden toiveiden välinen ero nettona on noin 300 miljoonaa euroa.

Hirveän isosta potista ei puhuta, kun koko budjettiehdotuksen loppusumma on 55,1 miljardia euroa.

Suurimmat ylitykset suhteessa valtiovarainministeriön budjettiesitykseen löytyvät liikenne- ja viestintäministeriön jälkeen sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahatoiveista. Sosiaali- ja terveysministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat isoja ministeriöitä, joiden lohkoilla usein jää neuvoteltavaa.

Kuivuus ja Itämeren tilanne pöydälle

Osasta ministeriöiden toiveita väännetään lähiaikoina ministeriöiden välisissä budjettineuvotteluissa.

–  En usko, että näemme mitään draamaa vielä näissä kahdenvälisissä neuvotteluissa ainakaan, Mäkinen sanoi.

Budjettisorvaus jatkuu loppukuusta koko hallituksen budjettiriihessä. Uusiakin asioita on tulossa neuvotteluihin. Viime päivien kommenttien perusteella esille nousevat viljelijöiden tukeminen kuivuuden keskellä ja toisaalta Itämeren ympäristötilanne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.