VN:n tilannekeskus sai tiedon ilmatilaloukkauksesta mediatiedotteesta

Valtioneuvoston tilannekeskus sai tiedon 20. toukokuuta tapahtuneesta venäläiskoneen ilmatilaloukkauksesta vasta puolustusministeriön mediatiedotteesta seuraavana päivänä.

Viestinnän kulusta valtionhallinnossa saatiin tänään uutta tietoa, kun valtioneuvoston kanslia tiedotti asiasta. Valtioneuvoston kanslian edustajia oli kuultavana eduskunnan puolustusvaliokunnassa.

Tilannekeskuksen päivystäjä otti tiedotteen luettuaan yhteyttä Puolustusvoimien operaatiokeskukseen. Puhelinkeskustelussa syntyi väärinkäsitys, että kone olisi käyty tunnistamassa ilmasta käsin. Tieto ilmatilaloukkauksesta ja virheellinen tieto tunnistusmenetelmästä välitettiin valtionjohdolle tekstiviestitse. Korjaustekstiviesti lähetettiin puolen tunnin kuluttua.

Pääesikunnasta kiistetään, että he olisivat toimineet väärin ilmatilaloukkauksia koskeneessa viestinnässä.

Operatiivisen osaston apulaisosastopäällikön Jarmo Pennalan mukaan pääesikunta on toimittanut valtioneuvoston tilannekeskukselle kaiken tarpeellisen tiedon.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin (ps.) mielestä kokonaisturvallisuuden uskottavuuteen on tullut aivan selvä lommo ilmatilaloukkauksia koskeneiden väärien tietojen takia.

Julkisuuteen välittyi lisäksi virheellinen tieto siitä, että Hornet olisi ollut tunnistamassa ilmatilaa loukannutta konetta. Asia korjattiin vasta sitten, kun Savon Sanomat oli kertonut, ettei näin ollut.

- On varmaankin sellaisiakin tahoja, jotka olisivat mielellään jääneet siihen käsitykseen, ettei mitään korjattavaa ole, Soini sanoi.

Uusimmat

Kotimaa

Loton pääpotti meni Tampereelle – tuoretta miljonääriä odotetaan Veikkauksen pääkonttorille

Naapuri kuunteli radiosta, kun viereisessä asunnossa ollut vankikarkuri uhkasi räjäyttää koko talon, ja silloin alkoi jännittämään – Lahden piirityksestä on 25 vuotta

"En voi hyväksyä sitä, että sokeasti tottelemme määräyksiä" – jyväskyläläinen hammaslääkäri kieltäytyi influenssarokotuksesta, nyt hän elää irtisanomisuhan alla

Rivitaloasunto palaa Salossa, koko talo evakuoitu

Nainen ja lapsi pelastautuivat palavasta kerrostaloasunnosta Porissa

Puolue painaa uurnilla jopa ehdokasta enemmän –  eduskuntavaalien henkilökeskeisyyttä usein liioitellaan, tutkijat arvioivat

Raskausdiabetesta sairastavien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Aino Sallinen valittiin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kunniajäseneksi – Toivoo vaalikampanjointiin syvällisempää keskustelua koulutuksesta

Pelastuslaitos ehti onnettomuuspaikalle ennen hätäilmoitusta: huomasi Nelostiellä katolleen päätyneen auton matkalla toiselle kolaripaikalle – "Nelostie on todella liukas"

Teuvo Hakkarainen vaihtoi kohua aiheuttaneen tekstin kampanja-autonsa kyljessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.