VR: Asentajien ulosmarssin ei pitäisi vaikuttaa Jyväskylään

VR arvioi, että VR:n asentajien ulosmarssi saattaa aiheuttaa korkeintaan joidenkin yksittäisten junavuorojen peruuntumisen. Tavoitteena on, että liikenne hoituisi täysin normaalisti, VR:n operaatiokeskuksen johtaja Ari Vanhanen kertoi STT:lle.

– Aivan varmasti ei voi luvata, että riittääkö meidän veturit ja vaunut iltaan asti, mutta se pyritään varmistamaan erilaisilla järjestelyillä. Jos vikoja tulee poikkeuksellisen paljon, voi toki olla että jonkin rikkoutuneen veturin tilalle ei heti löydy uutta, Vanhanen sanoi.

VR:n varikoilla on käynnissä laaja ulosmarssi neljässä kaupungissa. Asiasta kertoi ensin Yle. Ulosmarssi tarkoittaa, että junia ei huolleta eikä korjata.

Ulosmarssiin osallistuvat Helsingin varikon kaikki noin 300 asentajaa. Vastaavia toimia on käynnissä myös Oulussa, Tampereella ja Kouvolassa.

Jyrki Fahlström Raidealan ammattilaisten osasto 25:stä kertoi STT:lle, että ulosmarssin syynä on työnantajan yksipuolinen tapa tulkita työehtosopimusta aiemmasta käytännöstä poikkeavalla tavalla. Kiista koskee esimerkiksi arkipyhäkorvauksia ja vuosilomapäivien laskentaa. Se on Fahlströmin mukaan riitautettu jo aiemmin, mutta neuvottelut asiasta eivät ole edenneet.

VR:n henkilöstöjohtajan Timo Koskisen mukaan ulosmarssi tuli työnantajalle yllätyksenä. Kiistanalaisissa asioissa on hänen mukaansa kyse normaalista yrityksen kehittämisestä.

Asentajien on tarkoitus palata töihin huomisaamuna.

VR:n asiakaspalvelusta vahvistetaan Keskisuomalaiselle, että lakon ei pitäisi vaikuttaa Jyväskylästä kulkeviin juniin.

– Vain jos jotain kummallista tapahtuu, VR:n asiakaspalvelusta sanottiin.