VR nopeuttaa matkaa moneen kaupunkiin – kaikki eivät hyödy juuri mitään

VR liikennöi pian entistä nopeammin Ouluun, Vaasaan, Poriin ja Seinäjoelle. Jyväskylää koskevat muutokset ovat kosmeettisia.

VR aikoo nopeuttaa junavuoroja useisiin Suomen kaupunkeihin 20. kesäkuuta alkaen.

Myös jyväskyläläisten junamatkat Helsinkiin nopeutuvat hiukan. VR kertoo, että Jyväskylä-Helsinki-välin matka-aika nopeutuu keskimäärin seitsemän minuuttia.

Muutos tarkoittaa sitä, että Jyväskylästä Helsinkiin matkaavat hitaimmat vuorot nopeutuvat eniten. Jyväskylä-Helsinki-välin nopein juna taittaa matkansa 3 tunnissa 8 minuutissa, mikä on kolme minuuttia aiempaa nopeammin.

– Junamatkan nopeuttaminen vaatisi, että rataverkkoon tehtäisiin investointeja. Tämä olisi meidänkin toive. Lähitulevaisuudessa ei kuitenkaan ole mitään, mikä toisi lisää nopeutta tälle välille, VR:n pääsuunnittelija Sami Hovi kertoo.

Nämä kaupungit hyötyvät

VR nopeuttaa junayhteyksiä kesäkuussa useilla muilla reiteillä. Matka-ajat nopeutuvat Helsingistä Seinäjoelle, Ouluun, Vaasaan ja Poriin. Esimerkiksi Vaasaan matka-aika lyhenee lähes 20 minuuttia ja Ouluun yli 30 minuuttia. Suositulle Helsinki-Tampere-reitille tuodaan nopea, alle 1,5 tunnin, yhteys joka tunnille.

Lisäksi tarjolla on entistä enemmän vaihdottomia yhteyksiä Jyväskylään, Vaasaan ja Kajaaniin. Turusta Tampereen kautta muualle Suomeen suuntautuvat yhteydet ovat jatkossa vaihdollisia Tampereella, jolloin Helsingin ja Jyväskylän väliset yhteydet muuttuvat suoriksi.

Suorat yhteydet hitaampia

Sami Hovi kertoo, että suorat yhteydet Helsingin ja Jyväskylän välillä kuitenkin hidastuvat nykyisestä. Sen sijaan Tampereella vaihtaminen antaa mahdollisuuden nopeampaan kyytiin Helsinkiin.

– Jatkossa matkustajalla on mahdollista valita suora yhteys, joka on hitaampi tai vaihdon kanssa Tampereella, jolloin matka-aika on nopeampi, Hovi kertoo.

Junamatka hidastunut viidessä vuodessa

Vielä vuonna 2011 junalla pääsi Jyväskylästä Helsinkiin kahdessa tunnissa ja 55 minuutissa. Nyt samaan matkaan saa varata nopeimmillaankin kolme tuntia ja 11 minuuttia. Helsingin-matka on siis hidastunut viidessä vuodessa 16 minuuttia.

VR ja Liikennevirasto ovat aloittaneet neuvottelut Tampereen henkilöratapihan ohittamisesta, joka nopeuttaisi Jyväskylän ja Helsingin välistä henkilöjunaliikennettä. Aikasäästöjä mahdollistava ratkaisu vaatisi käytännössä neljän uuden vaihteen rakentamista Tampereen Viinikan ratapihalle.

Uusien vaihteiden ansiosta junat Jyväskylään ja Jyväskylästä voisivat ohittaa Pirkanmaan pääkaupungin käymättä lainkaan Tampereen juna-asemalla.

Alustava arvio aikasäästöstä on 12–15 minuuttia junaa kohti. Neljän vaihteen rakentaminen maksaisi noin 2,5 miljoonaa euroa.

Edit: Juttua muutettu kello 14.36. Nopein juna on 3 minuuttia nopeampi kuin ennen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .