Vaalikone: Monikulttuurisuus jakaa presidenttiehdokkaat kahteen leiriin

RKP:n Nils Torvalds ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari vastausten perusteella toistensa vastakohtia.

Maahanmuutto ja monikulttuurisuus jakavat presidenttiehdokkaat kahteen leiriin Uutissuomalaisen vaalikonevastausten perusteella. Uutissuomalaisen vaalikoneeseen pääset tästä.

Vastausten toisessa ääripäässä, maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustavana mutta presidentin suomalaista syntyperää kannattavana esiintyy perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari seuranaan vain kansalaisliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen, joka tosin perusteluissaan lieventää kantojaan.

Toista äärilaitaa edustaa RKP:n ehdokas Nils Torvalds seuranaan useimmissa kysymyksissä Merja Kyllönen (vas.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Tuula Haatainen (sd.).

Istuva presidentti, kansalaisliikkeen ehdokas Sauli Niinistö sekä Matti Vanhanen (kesk.) pysyttelevät muita useammin poissa äärireunojen mielipiteistä.

Monikulttuurisuus koetaan pääosin myönteiseksi

Torvalds ja Kyllönen ovat täysin samaa mieltä väitteen ”Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi on hyvä asia” kanssa. Kyllösen mukaan monikulttuurisuus on rikkaus, josta fiksusti koulutuksen ja osaamisen hyödyntämisen kautta saadaan voimavaraa koko maalle.

Väitteen kanssa samaa mieltä ovat Haatainen, Haavisto, Niinistö ja Vanhanen. Haavisto ja Vanhanen muistuttavat, että suomalaisen kulttuurin ja talouden historia perustuu kansainväliseen vuorovaikutukseen. Niinistön mukaan raamien monikulttuurisuudelle pitää kuitenkin olla selvät.

– Suomessa toimitaan yhteiskuntajärjestyksemme ja arvojemme mukaisesti.

Väyrynen on eri mieltä väitteen kanssa, vaikka sanookin Haaviston ja Vanhasen tavoin, että kansainväliset yhteydet ja vuorovaikutus ovat hyödyllisiä Suomelle. Niinistöä mukaillen hän sanoo, että ulkopuoliset vaikutteet eivät saa tarkoittaa sitä, että maahamme syntyy monia rinnakkaisia yhteisöjä, joilla on omat keskenään yhteensopimattomat tapakulttuurinsa ja oikeuskäsityksensä

Vain Huhtasaari rajoittaisi maahanmuuttoa

Huhtasaari on ylhäisessä yksinäisyydessään ollessaan täysin samaa mieltä väitteen ”Suomen on rajoitettava maahanmuuttoa tietyistä maista terroriuhan takia” kanssa.

– Terrori-iskun uhka on nyt Suomessa kohonnut. Suomen päättäjien ensisijainen tehtävä on turvata omien kansalaistensa hyvinvointi ja turvallisuus, Huhtasaari perustelee.

Huhtasaaren kanssa usein samoilla linjoilla oleva Väyrynen on tämän väitteen suhteen eri mieltä.

– Terrorismiuhkaa ei voida torjua maakohtaisten rajoitusten avulla. Tarvitaan hallittua yleistä maahanmuuttopolitiikkaa ja ulkorajojen riittävää valvontaa.

Haatainen, Niinistö ja Vanhanen tarjoavat väitteeseen ihmisoikeuslähtöisen perustelun: jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä.

– Pelkästään se, että ihminen kuuluu tiettyyn kansallisuuteen tai etnisyyteen, ei voi olla peruste estää maahanmuuttoa. Erilaiset uhat on luonnollisesti tunnistettava, sanoo Haatainen.

Haavisto muistuttaa, että jos tietyistä maista tulo Suomeen estettäisiin, myös syyttömät joutuisivat kärsimään.

– Terrorismin vastaisessa taistelussa on paneuduttava niihin juurisyihin ja olosuhteisiin, joissa terrorismi kasvaa ja kukoistaa, sanoo Haavisto.

Kyllönen on sitä mieltä, että suurimmat uhat syntyvät maiden sisällä lisääntyvästä eriarvoisuudesta.

Kuusi luopuisi vaatimuksesta suomalaisesta syntyperästä

Kaikki ehdokkaat Huhtasaarta ja Väyrystä lukuun ottamatta ovat sitä mieltä, että presidentin ei tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

Haavisto tarjoaa väitteeseen käytännöllisen esimerkin.

– Voisiko vuonna 1979 kansanedustajaksi valittu, todella pitkän päivätyön politiikassa tehnyt Ben Zyskowicz olla ehdolla presidentin virkaan? Mielestäni voisi. Hän on kuitenkin saanut Suomen kansalaisuuden vasta lapsuudessaan, eli ei ole syntyperäinen Suomen kansalainen.

Niinistö toteaa, että viime perustuslakiuudistuksessa katsottiin, ettei vaatimukseen ole tarpeen tehdä muutoksia.

– Ehkä sitten seuraavassa.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .