Vaalin tulos ei ratkea vielä ennakkoäänillä

Vain kerran varsinaisen äänestyspäivän tulos on poikennut ennakköäänestyksen tuloksesta.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään ja päättyy kotimaassa ensi tiistaina 23. tammikuuta.

Vaikka valitsijayhdistyksen ehdokkaan, istuvan presidentin Sauli Niinistön ylivoima vaikuttaa musertavalta, pelkillä ennakkoäänillä vaali ei ratkea, muistuttaa vaaliasiantuntija Sami Borg Tampereen yliopistosta.

– Miten pian tulos vaali-iltana ratkeaa, riippuu vaalipäivän äänimäärästä ja siitä, missä suhteessa varsinaisen vaalipäivän äänet tulevat.

Ennakkoäänten tulos kuitenkin antaa suunnan koko vaalin tulokselle. Borg muistaa vain yhden vaalin, jossa vaalipäivän tulos on poikennut merkittävästi ennakkoäänestyksen tuloksesta.

– Vuoden 1994 presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella Elisabeth Rehnin vaalipäivän tulos poikkesi ennakkoäänestyksen tuloksesta. Vaalipäivänä monet taktikoivat ja äänestivät Rehniä. Nyt taktikointia ei ole näkyvissä, sanoo Borg.

Vuonna 1994 presidentti valittiin ensimmäisen kerran suoralla kansanvaalilla, ja toiselle kierrokselle etenivät SDP:n ehdokas Martti Ahtisaari (25,9 prosenttia äänistä) ja RKP:n ehdokas Elisabeth Rehn (22,0 prosenttia äänistä). Ensimmäisellä kierroksella Rehn sai äänistään 30 prosenttia ennakkoäänestyksessä mutta 70 prosenttia vaalipäivänä, eli teki varsinainen nousun vaalipäivän äänillä.

Borgin mukaan vaalitulosta ennakoivat varsin hyvin myös mahdollisimman lähellä vaalipäivää julkaistavat gallupit, joskin kyselyt tehdään noin viikkoa ennen julkaisemista.

Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2012 ensimmäisellä kierroksella ennakkoon äänesti kolmannes eli 32,7 prosenttia äänioikeutetuista. Toiselle kierrokselle etenivät kokoomuksen Sauli Niinistö ja vihreiden Pekka Haavisto.

Toisella kierroksella äänestysaktiivisuus kotimaassa jäi 68,9 prosenttiin, mikä oli alhaisin tulos vuoden 1950 vaalien jälkeen. Ensimmäisen kerran ennakkoon äänestäneitä oli enemmän kuin varsinaisena vaalipäivänä äänestäneitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .