Vaarallinen aika maanteillä alkaa taas – tämä on kriittisin hetki vuorokaudessa

Riski joutua hirvi- tai peuraonnettomuuteen lisääntyy pimenevien iltojen myötä. Keski-Suomen ely-keskus muistuttaa, että auton ajonopeuden lasku antaa huomattavasti lisäaikaa reagoida yllättäviin tilanteisiin ja lieventää myös vammojen mahdollisessa eläinkolarissa.

Suomessa tapahtuu vuosittain keskimäärin 1740 poliisin tietoon tulevaa hirvikolaria. Tilasto on koottu vuosilta 2013–2017. Hirvikannan kasvun myötä hirvikolareiden määrä on lisääntynyt tasaisesti 2010-luvulla.

Keski-Suomen alueella hirvikolareita tapahtuu vuositasolla noin 150. Lukema on valtakunnallisesti katsoen korkea: Keski-Suomen maakunnassa sattuu kolmanneksi eniten hirvikolareita, lähes yhdeksän prosenttia kaikista.

Viiden vuoden aikana Keski-Suomen hirvionnettomuuksissa 62 henkilöä loukkaantui ja yksi kuoli. Yli puolet onnettomuuksista tapahtuu valtateillä, pääasiassa Nelos- ja Ysiteillä. Vuositasolla hirvikolareista noin puolet sattuu syys–joulukuussa.

Tunti auringonlaskun jälkeen

Syksyisin hirvikolareita sattuu muita vuodenaikoja enemmän, kun keli- ja valaistusolosuhteet muuttuvat ja hirvet liikkuvat vilkkaammin kiima-ajan ja metsästyskauden takia.

Hirvet liikkuvat aktiivisimmin hämärässä, varsinkin auringonlaskun ja -nousun aikaan. Vaarallisin aika on auringonlaskun jälkeen ensimmäinen tunti.

Riskialtteimmat kohdat maanteillä ovat hirvivaroitusmerkeillä kerrotut tieosuudet ja hirviaitojen päättymiskohdat. Hirvivaroitusmerkit kannattaakin ottaa tosissaan: suurin osa kolareista tapahtuu hirvivaaramerkillä osoitetulla tiellä. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että hirvi singahtaa tielle muuallakin kuin hirvivaara-alueella.

– Kahdeksan kympin nopeudella ajetussa onnettomuudessa ei tiettävästi hirvi ole päätynyt auton sisälle. Tiedossani on, että ajonopeuden ollessa vähintään 100 km/t, on hirvi törmäyksen voimasta tullut tuulilasista sisään henkilöauton ohjaamoon, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .