Vaarallinen ilmiö havaittu varuskunnissa – helppo kikka auttaisi heti

Unitutkija, professori Markku Partinen kehottaa suomalaisia varusmiehiä nukkumaan nykyistä enemmän. Partisen mukaan pidemmät unet ovat tarpeen, sillä väsymys heikentää keskittymis- ja oppimiskykyä, lisää tapaturmien riskiä palveluksessa sekä heikentää muistia ja tarkkaavaisuutta.

Partinen kertoo ajatuksistaan Varusmiesliitto ry:n Varusmies -lehdessä. Yleensä varuskunnissa herätys on aamukuudelta, mutta esimerkiksi Kaartin Jääkärirykmentin kuljetuskomppaniassa herätys on jo klo 5.30.

– Jos herätys on puoli kuusi, teoreettinen nukkumisaika on 7,5 tuntia. Se tarkoittaa sitä, että ihminen nukahtaisi alle minuutissa ja heräisi alle minuutissa, mikä on täysi mahdottomuus, Partinen toteaa lehdessä.

Aikuisten keskimääräinen unentarve on noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Käytännössä varusmiesten uniaika (yleensä klo 22–6) jää reilusti tämän alle johtuen muun muassa nukahtamiseen käytettävästä ajasta, tupakaverien kuorsauksesta, muista äänistä, hajuista ja huonosta ilmasta.

– Oppitunneilla nuokkuvista varusmiehistä on mahdollista päästä eroon nukkumalla riittävästi. Se olisi kaikkien etu, todetaan lehden pääkirjoituksessa.