Vaarallinen työtapa oli jatkunut vuosia – lopulta leikkuri vei työntekijän peukalon tehtaalla Laukaassa

Puutteet työturvallisuudessa johtivat tuotantotyöntekijän peukalon osittaiseen amputoimiseen katalysaattorivalmistaja Dinex Ecocatin tehtaalla Laukaan Vihtavuoressa keväällä 2017.

Tapahtumia käsiteltiin nyt Keski-Suomen käräjäoikeudessa, jossa tuotantotyönjohtajaa ja kunnossapidon työnjohtajaa syytettiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Onnettomuus tapahtui, kun yksi tehtaan 80:stä tuotantotyöntekijästä syötti folionauhaa katalysaattorin osia valmistavalle koneelle. Nauhakela tippui lattialle ja purkautui. Kun työntekijä oikoi ja asetti nauhaa koneeseen käsillään, osui automaattisesti toimiva leikkuri hänen käteensä ja katkaisi sormen. Onnettomuuden estävä suojakupu oli tilanteessa poissa paikoiltaan.

Työntekijöiden kuulemisessa selvisi, että koneella oli toimittu vuosia samalla tavalla. Suojakupua pidettiin ylhäällä, vaikka etenkin yhden tuotteen kohdalla folionauha jumittui usein ja sitä piti selvittää tai oikoa käsin. Käräjäoikeuden mukaan tuotantotyönjohtajan olisi pitänyt puuttua tähän työtapaan, kieltää se ja ryhtyä toimiin, joilla vaara olisi estetty.

Työnjohtaja vetosi siihen, että hän ei ollut perehdytysvastuussa onnettomuuslaitteesta. Hän kertoi, että ei tuntenut koneen toimintaperiaatetta eikä ollut työpaikalla tapaturmapäivänä. Työntekijät olivat perehdyttäneet vallitsevan käytännön mukaisesti toisiaan.

Oikeus katsoi kuitenkin, että perehdyttäminen on ensisijaisesti työnjohdon tehtävä. Vaikka tuotantotyönjohtajalla ei olisi ollut mahdollisuutta toteuttaa tarvittavia muutoksia, hänen vastuullaan oli korjaavien toimien käynnistäminen. Hänet tuomittiin työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakkoon.

Kunnossapidon työnjohtajaan kohdistuneet syytteet sen sijaan hylättiin. Hän oli vastuussa koneen huollosta, joka oli suoritettu huolto-ohjelman mukaisesti. Vaaralliset työtavat eivät olleet kunnossapidon vastuulla.

Tuotantotyönjohtaja ja nykyinen Dinex Finland Oy määrättiin korvaamaan peukalonsa menettäneelle työntekijälle 5 000 euroa. Työntekijälle oli jo ennen oikeudenkäyntiä korvattu haittarahana 8 300 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .