Vaaralliseksi ilmoitettu mänty murjoi auton – kaupunki ei suostu korvaamaan

Jyväskyläläinen mies vaatii kaupunkia korvaamaan auton päälle kaatuneen puun aiheuttamat 1 500 euron korjauskustannukset. Kaupunki ei katso velvollisuudekseen korvata miehen autonkorjauskustannuksia, vaikka vaarallisesta puusta tehtiin jo vuosia sitten ilmoitus kaupungille.

Tapaus sattui Kuokkalassa tänä syksynä 2.10. Valio-myrskyn aikana, kun tuuli kaatoi kaupungin maalla kasvaneen ison männyn viereisen tontin pihaan pysäköidyn auton päälle. Tontin omistaja oli kaadattanut omalta pihaltaan vaarallisesti kallistuneet männyt ja soitti syksyllä 2011 kaupungille, että myös puistoalueen puolella puut olivat vaarallisen näköisiä. Kaupunki ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi kaataa kallion päällä kasvaneita mäntyjä.

Valio-myrskyssä tuulen nopeus nousi hetkittäin yli 20 metriin sekunnissa, mikä riitti katkaisemaan pääjuuren yhdestä näistä vaaralliseksi ilmoitetuista männyistä ja kaatamaan sen tontin puolella pysäköidyn auton päälle.

Kaupunki vetoaa Suomen vahingonkorvausoikeuteen, jonka lähtökontana on, että jokaisen on itse kärsittävä hänelle sattunut vahinko. Jotta vahinkoa voisi vyöryttää toisen kannettavaksi, siihen täytyy olla jokin erityinen oikeusperuste. Maanomistajan katsotaan olevan vastuussa puun kaatumisesta aiheutuneista vahingoista vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa. Kaupunkirakennepalvelujen lakimiehen laatimassa vastineessa autonomistajan oikaisuvaatimukseen todetaan, että vahinko ei ole sattunut Jyväskylän kaupungin tuottamuksesta vaan poikkeuksellisista luonnonolosuhteista. Oikaisuvaatimusta kielteisestä vahingonkorvauspäätöksestä käsitellään ensi viikolla kaupunkirakennelautakunnassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .