Vaarallisiksi arvioidut rikoksenuusijat eivät enää vapaudu suoraan kadulle

Maanantaista asti tuomioistuimet ovat voineet tuomita rikoksenuusijat vankeuden jälkeiseen valvontaan.

Niin sanotut vaaralliset rikoksenuusijat voidaan jatkossa tuomita uuteen yhdistelmärangaistukseen. Vuoden alusta voimaan tulleen lain nojalla vapautuva vaarallinen rikoksenuusija voi vapauduttuaan saada valvontapannan jalkaansa.

– Tällaisia vankeja on Suomessa tällä hetkellä vankiloissa 32 kappaletta ja heitä vapautuu vuodessa pari kolme, erikoissuunnittelija Tuuli Herlin oikeusministeriöstä kertoo.

Uusi rangaistus korvaa vaarallisille rikoksenuusijoille tarkoitetun vankeusrangaistuksen, joka suoritettiin kokonaisuudessaan vankilassa. Se voidaan tuomita vakavan rikoksen uusijalle, jota on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Lain tarkoitus ei kuitenkaan ole lieventää tuomioita.

– Valvonta-aika voi tuomittaessa ylittää rikoksesta säädetyn maksimirangaistuksen, joten se ei toimi rangaistuksen lieventäjänä, Herlin sanoo.

Rangaistuksella pyritään sopeuttamaan vanki yhteiskuntaan

Herlinin mukaan valvonnalla pyritään sopeuttamaan vapautuvia vankeja yhteiskuntaan ja vähentämään rikoksen uusimisen riskiä. Valvottavan keskeisimmät velvollisuudet ovat asunnossa pysyminen määrättyinä aikoina, päihteettömyys valvonta-aikaan liittyvissä tilaisuuksissa ja osallistuminen kuntoutukseen tai muuhun toimintaan.

– Käytännössä lähes kaikilla tulee olemaan paikannettava panta jalassa ja tapaamisia rikosseuraamuslaitoksen kanssa, Herlin kertoo.

Valvontavelvollisuuksien törkeästä rikkomisesta voidaan tuomita jäljellä oleva valvonta-aika suoritettavaksi ehdottomana vankeutena. Yhdistelmärangaistusta suorittavalla ei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen vapauteen eikä valvottuun koevapauteen.

Uusi rangaistus voidaan tuomita teoista, jotka on tehty lain voimaantulon jälkeen.

– Käytännössä tulee kulumaan muutama vuosi, ennen kuin ensimmäinen vanki on tällaisessa valvotussa vapaudessa, Herlin kertoo.