Vaasan hätäkeskuksen puheluihin vaikuttanut vika korjattu, puhelut kääntyvät yhä Poriin

Vaasassa viime vastauksissa oli pahimmillaan kymmeniä minuutteja.

Vaasan hätäkeskuksen puheluihin vaikuttanut tekninen vika saatiin korjattua torstaiaamupäivään mennessä. Varajärjestely oli kuitenkin edelleen voimassa eli Vaasan hätäkeskuksen puheluihin vastattiin yhä Porin hätäkeskuksesta.

Porin hätäkeskuksen tietojärjestelmien toimintaa tarkastettiin edelleen, sillä se halutaan varmistaa huolella ennen poikkeusjärjestelyn purkamista.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kertoi, että toiminta palautetaan normaaliksi perjantaiaamupäivänä. Niemisen mukaan asiassa täytyy huomioida myös esimerkiksi työvuorojen vaihdot.

– Tällä hetkellä toiminta hoituu tuolta Porista käsin ihan mainiosti, eikä ole tarvetta hosumiseen, Nieminen sanoi.

– Meillä olisi jo tekninen valmius tehdä se, mutta jos tarvitaan jotain toimenpiteitä muilta toimijoilta, niin yötä vasten ei ehkä ole henkilöstöä ja asiantuntijoita saatavilla.

Porin hätäkeskuksen sähköjärjestelmään tuli vika keskiviikkona puoli kolmen jälkeen iltapäivällä. Järjestelmät palautuivat toimimaan hetkeksi, mutta häiriö uusiutui laajempana noin kello 15.50. Tehosyöttö saatiin palautettua jo myöhään illalla, mutta koko vioittunut sähköjärjestelmä oli korjattu, tarkastettu ja palautettu vasta torstaina aamupäivällä.

Sadat puhelut jäivät saapumatta

Porin hätäkeskuksessa on puheluihin ollut vastaamassa normaalia enemmän henkilökuntaa.

Keskiviikkona oli kuitenkin hetki, jolloin Vaasassa ei kyetty ottamaan vastaan hätäpuheluita eikä niitä ollut vielä siirretty Poriin. Niemisen mukaan automaattinen varmennus ei toiminut, minkä vuoksi soitonsiirrot jouduttiin tekemään teleoperaattoreiden kautta.

– Siinä on joissakin tapauksissa ollut viive useita kymmeniä minuutteja, joten kyllähän se on vakava paikka ollut, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan puhelujen siirto Vaasasta Poriin alkoi toimia noin kello 16.30 ja kaikki puhelut oli saatu siirtymään noin kello 16.50. Noin tunnin mittaisen katkon aikana Vaasan hätäkeskukseen tehtiin 404 soittoyritystä, joista useat olivat samoista liittymistä.

Vaasan hätäkeskuksen alueella kehotetaan toimimaan hätätilanteissa normaaliin tapaan, eli kiireellisen avun tarpeessa tulee soittaa numeroon 112. Hätäkeskuslaitoksen mukaan hätäpuheluiden siirto ei aiheuta soittajalle viivettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua päivitetty 16.11. klo 17:16.

Hätäkeskusvika yhä mysteeri – hätänumero toimii normaalisti

Vaasan hätäkeskuksen puheluihin vaikuttanut vika korjattu, puhelut kääntyvät yhä Poriin