Vaatimukset pikatoimista pakolaiskriisin ratkaisemiseksi vahvistuvat

Epäonnistuneella merimatkalla Turkista Kreikkaan hukkuneesta syyrialaislapsesta on tullut pakolaiskriisin karun todellisuuden uusin symboli.

Pikkupojan ruumis huuhtoutui eilen rantaan suositussa turistikohteessa Turkin Bodrumissa. Kuvat turkkilaisen poliisista kantamassa kuollutta lasta rantavedestä levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa ja uutisvälineissä.

Mediatietojen mukaan kolmivuotias poika oli perheensä mukana ahtautunut veneeseen, joka oli tarkoitettu kantamaan viisi ihmistä, mutta johon lastattiin noin 15 henkeä. Laiva upposi ennen Kreikan rannikkoa. Ainakin 12 ihmistä, joista viisi oli lapsia, hukkui. Tiettävästi heidän joukossaan oli myös kolmivuotiaan veli.

Kuvien levittyä maailmalla muun muassa Britanniassa vaatimukset pikaisista toimista pakolaiskriisin ratkaisemiseksi vahvistuivat.

- Jos nämä kuvat eivät muuta Euroopan asennetta pakolaisiin, mikä muuttaa, kysyi brittilehti The Independent.

- Tee jotain, David, otsikoi puolestaan The Huffington Post Britannian pääministeri David Cameroniin viitaten.

Britannia on tähän mennessä lupautunut ottamaan vastaan alle 6 000 syyrialaispakolaista. Pääministeri David Cameron puolusti hallituksen päätöstä eilen toteamalla, ettei ongelma poistu vain "ottamalla lisää ja lisää pakolaisia".

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna yli 2 500 ihmistä on kuollut yrittäessään ylittää Välimerta.

Pakolaisvetoomuksessa Britanniassa yli 40 000 nimeä

Britanniassa kerätään nimiä kansalaisvetoomukseen, jolla vaaditaan maan hallitusta lisäämään vastaanotettujen pakolaisten määrää. Allekirjoitusten määrä lisääntyi eilen kymmenillä tuhansilla sen jälkeen, kun kuvat hukkuneesta lapsesta julkaistiin.

Vetoomuksen on allekirjoittanut yli 40 000 ihmistä. Britannian lain mukaan hallituksen on vastattava vetoomuksiin, jotka keräävät yli 10 000 allekirjoitusta. Jos vetoomus saa taakseen 100 000 ihmistä, parlamentin on otettava se käsittelyynsä.

Britannia on väkimääräänsä nähden hyväksynyt suhteessa vähemmän pakolaisia kuin moni muu Euroopan maa, mistä vetoomuksen allekirjoittajat kritisoivat hallitusta.

- Emme voi sallia, että pakolaiset, jotka ovat vaarantaneet henkensä paetessaan hirvittäviä konflikteja ja väkivaltaa jätetään elämän karuihin, turvattomiin ja epäinhimillisiin oloihin Euroopassa, vetoomuksessa lukee.

Ministeri vaatii yhteistä turvapaikkaviranomaista

Ympäri Eurooppaa poliitikot ovat vaatineet uudistuksia EU:n turvapaikkasäännöksiin ja tapaan käsitellä turvapaikkahakemuksia.

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn esittää, että Euroopan unionille perustetaan yhteinen pakolaisviranomainen. Asselbornin mukaan turvapaikkahakemuksia tulisi tarkastella samojen standardien mukaan koko unionialueella.

Tällä hetkellä hakemusten käsittelyssä ja niiden hyväksymisessä on liian suuria eroja EU-maiden välillä, Asselborn sanoo haastattelussa, joka julkaistaan tänään saksalaisessa SüddeutscheZeitung -lehdessä.

Ulkoministerin mukaan yksi mahdollisuus olisi, että Maltalla päämajaansa pitävän Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston toimivaltaa laajennetaan ja siitä muodostetaan uusi turvapaikkaviranomainen.

Italia, Ranska ja Saksa vaativat eilen yhteen ääneen EU:n turvapaikkasääntöjen tarkistamista. Maat allekirjoittivat asiaa koskevan yhteisen asiakirjan ja tahtovat, että asiasta keskustellaan EU:n ulkoministerien kokouksessa tällä viikolla.