Vaatimusten vyöry: mitali 12-vuotiaalle hengenpelastaja-Ticolle – "Tosielämän supersankari"

KSML.fi uutisoi sunnuntaina joutsalaisesta Tico Laitisesta, 12, joka pelasti hukkumassa olleen miehen Joutsan Uimalan rannassa. Tapaus sattui viime lauantaina.

Lähes uimataidoton mies hyppäsi syvään veteen ja painui pinnan alle. Muut rannalla olleet jähmettyivät paikoilleen, mutta Tico Laitinen hyppäsi kuuden metrin hyppytornista veteen ja sai nostettua miehen pinnalle.

KSML.fi:n haastattelun jälkeen Laitisen sankariteko on noussut esille muissakin tiedotusvälineissä. Julkisuus on saanut aikaan suoranaisen vaatimusten vyöryn: 12-vuotiaalle on myönnettävä hengenpelastusmitali.

"Monella tavalla esimerkillistä"

Mitalia Laitiselle ehdottaa esimerkiksi Keskisuomalainen pääkirjoituksessaan: "Vesipelastuksen perustaitojen hallitseminen säästi ihmishengen myös Keski-Suomessa. Joutsalainen sankaripoika Tico Laitinen, 12, teki uskomattoman työn, kun hän sukelsi pelastamaan hukkuvan miehen Joutsassa lauantaina. Koululaisen toiminta on monella tavalla esimerkillistä – hän ansaitsee urotytöstään hengenpelastusmitalin."

Samoilla linjoilla ovat kymmenet kommentoijat Keskisuomalaisen Facebook-sivulla. Laitisen urotyöstä kertonut päivitys on tavoittanut Facebookissa jo yli 320 000 ihmistä ja kerännyt lähes 6 200 tykkäystä.

"Olen ollut uinninvalvoja ja nostan hattua sinulle. Aikuiset katsoo rannalta ja Sinä, Sinä menet pelastamaan vierasmaalaisen ihmisen hengen 12 veenä! Olet ansainnut enemmän kuin mitalin presidentiltä", kommentoi Päivi Tapio.

"Ehdottomasti Ticolle kunniamerkki. Toivottavasti pelastettu ymmärtää saaneensa jatkoajan elämälleen", kirjoittaa Maria Palviainen.

"Tosielämän supersankari, rohkea ja reipas!" hehkuttaa puolestaan Sanna Eskelinen.

Presidentti myöntää mitalin

Hengenpelastusmitali on kunniamerkki, jonka saajaa voi esittää kuka tahansa. Mitalin voi saada tunnustukseksi "erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta".

Ehdotukset mitalin myöntämiseksi tehdään siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella tapaus on sattunut. Ehdotuksia käsittelee hengenpelastusmitalilautakunta, joka kokoontuu kerran vuodessa.

Hengenpelastusmitalin myöntää tasavallan presidentti. Viimeksi Sauli Niinistö myönsi mitaleita toukokuussa. Tuolloin mitalin sai viisi henkilöä. Lautakunta oli saanut 74 ehdotusta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .