Vaatteen ostajan lähes mahdoton tietää valmistusoloja

Vaatekaupassa asioivan on lähes mahdoton tietää, missä maassa ja millaisissa oloissa vaate on tehty. Tätä mieltä on Suomessa toimivien yritysten vastuuta tutkiva Finnwatch. Vaatteessa ei ole pakko ilmoittaa edes valmistusmaata.

Finnwatchin mukaan isot ketjut ovat pieniä yrityksiä paremmin selvillä vaatteiden valmistusoloista. Tieto rajoittuu kuitenkin usein ompelimoihin.

- Mitä kauemmas tuotteen viimeistelyvaiheesta mennään, sitä enemmän ongelmia on. Valvonta ei ulotu lankojen värjäykseen tai puuvillapellolle, sanoo toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Vaateyrityksiä edustava Finatex kouluttaa firmoja huolehtimaan vastuustaan. Liiton mukaan läpinäkyvyydestä voisi tulla myyntivaltti.

- Valmistusmaan kertominen ei vielä ole ratkaisu, sillä tuotteen valmistus voi jakautua eri maihin. Ehkä tulevaisuudessa hintalapusta voisi älypuhelimella lukea kaikki valmistustiedot, sanoo toimitusjohtaja Satu Mehtälä.

Finnwatchin mukaan pahimmat työolot ovat Bangladeshissa, jonne tuotanto siirtyy kalliimmaksi muuttuvasta Kiinasta. Bangladeshissa suurimpia ongelmia ovat pienet palkat ja ylipitkät työpäivät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.