Vaikeustaso alkaa nousta hallitusneuvotteluissa – "Ollaan kaukana maalista"

Hallitusneuvotteluissa vaikeat hetket ovat edessä, sillä puheenjohtajien pöydässä ei ole vielä ratkottu visaisimpia käytännön kysymyksiä.

Vaikuttaa siltä, että tunnelma tiivistyy lähiaikoina Helsingin Säätytalolla. Tänään puheenjohtajat ovat kommentoineet tilannetta julkisuuteen hieman toisistaan poikkeavin äänenpainoin.

Keskustan Juha Sipilän mukaan hallituksen muodostaminen Säätytalolla olevien puolueiden kanssa on vaikeaa. Hän arvioi, että viikonloppuna neuvotteluissa pitäisi päästä suuri askel eteenpäin, jotta aikatauluissa pysyttäisiin.

– Täytyy sanoa, että kello käy, mutta Hakulista ei näy, eli kyllä me edelleen ollaan kaukana maalista. Meillä on nämä isot asiat edelleen päättämättä, Sipilä kommentoi eduskunnassa.

 RKP:n Anna-Maja Henriksson ihmetteli Sipilän sanavalintoja.

– En tiedä missä pöydissä Juha Sipilä on ollut, mutta niissä pöydissä, joissa minä olen ollut, aikataulut pitävät, Henriksson sanoi iltapäivällä Säätytaloon tullessaan.

 

Edelleen paljon sovittavia asioita

 

Neuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti, että neuvotteluihin kuuluu aina erilaisia vaiheita ja sanoi, että Sipilän kommentit eivät ole yllätyksellisiä.

Rinne muistutti, että neuvotteluissa mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

– Vielä on sovittavia asioita paljon.

Rinne ei ottanut kantaa siihen, mistä kiikastaa eniten. Hänen mukaansa kaikilla on yhteinen käsitys siitä, että neuvotteluissa on ollut hyvä henki.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan piti Sipilän puheita yllättävinä siinä mielessä, että Andersson on ollut siinä käsityksessä, että on olemassa yhteinen päämäärä, jota varten neuvotteluissa ollaan.

– Kun halutaan tehdä lisäpanostuksia menopuolelle, niin totta kai se edellyttää silloin myöskin sitä, että yhdessä pohditaan, kuinka niitä rahoitetaan.

Anderssonin mukaan jää nähtäväksi, kuinka Sipilän puheet vaikuttavat neuvotteluihin. Hän ei arvioinut, mistä Sipilän puheen johtuivat, vaan sanoi, että Sipilä itse on paras henkilö vastaamaan siihen.

 

"Erilainen arvopohja näkyy"

 

Rinne sanoi aamulla, että hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puoluejohtajilla on hyvä yhteisymmärrys siitä, millä tavalla talouden pelivara haetaan ja tuloihin suhtaudutaan. Rinne ei kuitenkaan suostunut tarkentamaan, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

– Ennen kuin kokonaisuus on kasassa, niin yksityiskohtia minä en kerro, Rinne kuittasi aamulla.

Myös Sipilän mukaan talouskuvan periaatteesta on yhteisymmärrys.

– Mutta sitten, kun niihin pistetään lukuja, niin sitten vasta näemme. Niitä lukuja tarvitaan pikkuhiljaa.

Sipilä arvioi, että keskusteluissa on näkynyt puolueiden erilainen arvopohja. Hän sanoi eduskunnassa, että keskusta on aika monessa kysymyksessä puolustanut yksin kestävää taloutta ja kestävää maa- ja metsätaloutta.

RKP:n Henriksson näkee asian toisin.

– Tuntuu vähän ikävältä, että tulee sellainen viesti ulos, että ikään kuin keskusta olisi jäänyt yksin niissä kysymyksissä. Se ei ainakaan ole sitä viestiä, mitä minä olen saanut meidän neuvottelijoilta, Henriksson sanoi.

 

"Olemme vielä ihan väleissä"

 

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto luonnehti aamulla, että neuvottelujen vaikein vaihe on vielä edessä, kun puolueiden erilaisia toiveita ja toiveiden hintalappuja ruvetaan sovittamaan yhteen.

Vihreillä ja keskustalla on ollut vastakkaisia tavoitteita esimerkiksi metsähakkuukysymyksessä.

Haaviston mukaan yksityiskohtaisia kompromisseja ei ole vielä sorvattu, mutta hän on käynyt kahdenvälisiä keskusteluja Sipilän kanssa.

– Aluepolitiikan kysymykset ja maan tasainen kehittäminen ovat olleet meidän keskusteluissamme aiheena. Olemme vielä ihan väleissä, Haavisto sanoi.

 

Rinne vakuuttelee aikataulun pitävän

 

Säätytalolla viiden puolueen puheenjohtajat keskustelevat parhaillaan talousraamista. Lisäksi asiakysymyksiä käsitellään parissakymmenessä neuvottelupöydässä.

Hallitusohjelman rakentaminen jatkuu läpi viikonlopun. Osa ryhmistä kokoontuu sekä lauantaina että sunnuntaina.

Rinne arvioi aamulla, että neuvotteluryhmät saavat työnsä valmiiksi tiistai-iltaan mennessä. Sen jälkeen puheenjohtajat alkavat käsitellä hallitusohjelman kokonaisuutta.

Hän on optimistinen, että hallitusneuvottelujen tiukka aikataulu pitää loppuun asti. Tavoitteena on ollut saada hallitusohjelma valmiiksi ensi viikon perjantaihin mennessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .