Vain harva naiskansanedustaja on kohdannut seksuaalista häirintää eduskunnassa

Naispoliitikkojen kokema seksuaalinen ahdistelu on melko yleistä, mutta harva naiskansanedustaja on kohdannut seksuaalista ahdistelua tai lääppimistä eduskunnassa.

Keskisuomalaisen ja sen kumppanilehtien kyselyssä kolme naiskansanedustajaa kertoi kokeneensa, kuulleensa tai nähneensä eduskunnassa seksuaalista ahdistelua.

– Teko kohdistui nuoreen hallituspuolueen naiskansanedustajaan vanhemman saman puolueen miespuolisen kansanedustajan toimesta. Kyseessä oli naiskansanedustajan rintavarustuksen kommentointi ja tuijottaminen istuntosalissa, ensimmäisen kauden kansanedustaja Sanna Marin (sd.) kertoo näkemästään.

Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) mukaan pari naiskollegaa on kertonut hänelle tilanteista, joissa he ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun tai lääppimisen kohteeksi eduskunnassa.

– Kerran ensimmäisellä eduskuntakaudella miesedustaja näytti toiselle miesedustajalle taksissa valokuvia ”tilattavista naisista” ja kertoi omat kokemuksensa heistä. Oli hyvin vastenmielinen tilanne, jota en voinut kuvitella todeksi, eräs naiskansanedustaja kertoo.

Kyselyyn vastasi 27 kansanedustajaa eli noin kolmannes 83:sta naiskansanedustajasta, joten tulokset ovat vain suuntaa-antavia. Kaksi ei halunnut vastata kysymyksiin, joissa kysyttiin omia kokemuksia tai havaintoja seksuaalisesta ahdistelusta.

Vastaajissa on kaikkien eduskuntaryhmien edustajia.

Ahdistelua poliittisissa tilaisuuksissa ja sosiaalisessa mediassa

Kyselyyn vastanneista kansanedustajista puolet on joutunut jossain vaiheessa elämäänsä lääppimisen tai muunlaisen seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

Heistä kuusi on kokenut seksuaalista ahdistelua poliittiseen uraan liittyvissä tilanteissa. Useimmin ahdistelu on liittynyt poliittisiin tilaisuuksiin.

Sellaisesta kertoi esimerkiksi Sari Raassina (kok.) Savon Sanomien kolumnissaan tammikuussa.

– Viimeisin esimerkki löytyy viime keväältä Kuopion torilta, jolloin vaalitilaisuudessa, keskellä kirkasta päivää suomalainen mieshenkilö katsoi oikeudekseen tarttua rintoihini, hän kirjoitti.

Raassinan mukaan kolumnista seurasi palautetta, jota voisi kutsua seksuaaliseksi häirinnäksi.

Yksi vastaaja kertoo nimittelevistä viesteistä ja kaksi kokemastaan ahdistelusta sosiaalisen median kautta.

– Kun olen ollut viime vuodet poliitikkona, sosiaalisessa mediassa on tullut kaikenlaista yksityisviestiä. Kansanedustajaksi valitsemisen jälkeen vielä enemmän. Lähetetyt kuvat ovat olleet alastonkuvia miehistä ”juhlakunnossa” ja viesteissä on kyselty tapaamisiin sekä ehdoteltu suhdetta ja seksiä. Koen myös ahdistavana, jos joku mies kirjoittaa yöllä koko ajan yksityisviestejä: kyselee, oletko siellä, pyytää juttelemaan ja kertoo, että olet kaunis, muotoilee kansanedustaja Leena Meri (ps.).

Turvapaikanhakijoiden toimettomuus huolettaa

Naiskansanedustajilta kysyttiin myös, pelkäävätkö he turvapaikanhakijoiden kasvaneen määrän lisäävän merkittävästi naisten kokemaa lääppimistä ja seksuaalista ahdistelua Suomessa. Vastaajista 15  ilmoittaa sen jo lisääntyneen tai arvelee sen lisääntyvän ainakin jonkin verran.

– Näin on käynyt, kiteyttää esimerkiksi Heli Järvinen (vihr.).

– On todennäköistä, että lisääntyy jonkin verran turvapaikanhakijoiden kulttuuritaustan, sukupuolijakauman ja toimettomuuden vuoksi, Elina Lepomäki (kok.) ennakoi.

Ulla Parviainen (kesk.) puolestaan ennustaa päinvastaista kehitystä, koska julkisen keskustelun vuoksi naiset uskaltavat rohkeammin tuoda näkyviin myös kantasuomalaisten tekemää ahdistelua.

Kymmenisen kansanedustajaa muistuttaa oma-aloitteisesti kotouttamisen ja valistuksen eli pelisääntöjen selväksi tekemisen tärkeydestä ahdistelutapaus­ten lisääntymisen ennaltaehkäisyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päivi Räsänen onnistui pakenemaan nuorena puskaraiskaajan alta – "En ilmoittanut asiasta kenellekään"