Vain harva saamelaislapsi saa oppia saamea

Saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella asuvista saamelaislapsista vain noin joka kymmenes saa opetusta tai varhaiskasvatusta saamen kielellä. Syy on ennen kaikkea tarjonnan puute, sillä kysyntää on koko ajan enemmän.

Saamelaiskäräjien koulutussihteeri Ulla Aikio-Puoskari sanoo, että varhaiskasvatuslaki ei toteudu tältä osin. Laki määrää kunnan huolehtimaan siitä, että lapsi voi saada varhaiskasvatusta myös Suomessa puhuttavilla saamen kielillä.

Suomessa vain muutama kunta tarjoaa lähiopetusta tai varhaiskasvatusta saamen kielellä. Esimerkiksi Helsingissä opetus käynnistyi ensimmäistä kertaa viime syksynä.

–  Kotiseutualueen ulkopuolinen tilanne on ollut pitkään hälyttävä, Puoskari sanoo.

Kysyntää on ja se kasvaa. On paljon nuoria aikuisia, jotka haluavat lastensa oppivan saamen kielen, Aikio-Puoskari kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osaston johtaja Jari Rajanen sanoo, että tilanne on parempaan päin ja tulevaisuutta katsotaan toiveikkain mielin.

Suuri kysymys on esimerkiksi opettajien saatavuus. Saamelaislapsia asuu 240 eri kunnassa Suomessa, joten lähiopetuksen järjestäminen kaikille on mahdotonta.

Kunnille porkkanaa perustuslain toteutumiseksi

Opetuksen saatavuudessa suurin ongelma on rahoitus, Aikio-Puoskari näkee. Jos kunta haluaa järjestää saamen opetusta, valtion avustuksen netto-osuus on 21 euroa per tunti.

Aikio-Puoskarin mukaan oppituntien todellinen hinta on noin kolminkertainen.

–  Tarvittaisiin hyvä rahoitus, niin kunnat järjestäisivät opetusta mielellään.

Kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää perusopetusta saamen kielellä, mutta oikeus omakieliseen varhaiskasvatukseen löytyy varhaiskasvatuslaista. Perustuslaki säätää oikeudesta kielen ja kulttuurin kehittämiseen.

–  Sivistysvaltio ei voi toimia toisin kuin perustuslaki velvoittaa, Aikio-Puoskari sanoo.

Etäopetus toi kielen 60:n saataville

Kauan odotettua hyvää kehitystä tapahtui vuosi sitten, kun opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi rahoitusta saamen etäopetuksen pilottihankkeeseen. Sen turvin yhteensä 60 oppilasta saa nyt opetusta Suomessa puhuttavilla kolmella saamen kielellä.

Opetuksen on tarkoitus muuttua pysyväksi, kertoi ministeriö viime toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

Keskisuomalaiset johtajat menehtyivät dramaattisesti 40 vuotta sitten – lentokone oli täsmälleen oikeassa laskeutumiskulmassa, mutta...

Saarijärvi kauppasi vuokrakerrostalon – vuokratuotot eivät riitä kattamaan korjauksia

Kriisikunta Kyyjärvi suunnittelee useita veronkorotuksia

Eurooppaministerit eivät saavuttaneet yksimielisyyttä EU:n laajentumisesta Länsi-Balkanille

Naisasialiitto Unionilta anteeksipyyntö Tulva-lehden seksinumeron vuoksi

Opettajaksi opiskelevat kaipaavat yhteisöllisyyttä ja sosiaalista tukea: "On hyvä, että omille mokilleen voi nauraa porukassa"

Keskiviikkona Keski-Suomessa sataa, loppuviikko pääosin poutainen

Jyväskylän Finnkinossa kuului kesken lastenelokuvan "säpsähdyttävä rysäys" ja pian lähes täysi sali jouduttiin tyhjentämään – "Syysloman kliimaksista tuli anti-sellainen"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.