Vain kokoomus ajaa isoa remonttia opintotukiin

Opintotukijärjestelmään on luvassa korkeintaan hienosäätöä ensi vaalikaudella. Sitä mieltä ovat ainakin eduskuntapuolueiden puoluesihteerit.

­– Nyt ei ole järkeä lähteä suuria remontteja tekemään, vaan keskittyä siihen, että tämä järjestelmä toimisi, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kiteyttää.

Hän perää opiskelijoille nyt opiskelurauhaa lähes samoin sanoin kuin pari kollegaansa.

­– Jos kokopäiväisen opiskelun paremmin mahdollistavia uudistuksia ei pystytä tekemään, vähintä mitä pitäisi pystyä on se, että luvataan opiskelijoille rauha ainakin ensi vaalikaudelle, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen vaatii.

­– Opiskelijoille pitää antaa nyt rauha. Muutoksia on tullut niin paljon viime vuosina, RKP:n puoluesihteeri Johan Johansson toteaa. 

Keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen mukaan ensi vaalikaudella haetaan varmasti kannusteita nopeampaan valmistumiseen ja aiempaan työelämään siirtymiseen. Muilta osin puolue ei tavoittele opintotukijärjestelmän rukkaamista.

­– Opintorahapainotteisuus on perusteltu valinta jatkossakin. Sehän toteutettiin Esko Ahon (kesk.) hallituksen aikana 1990-luvulla. Kannatamme hyvän järjestelmän säilyttämistä, Laaninen sanoo.

Opintojen vauhdittamisen tarvetta korostavat melkein kaikki muutkin haastatellut puoluesihteerit.

Soittokierros vakiintuneiden eduskuntapuolueiden puoluesihteereille osoittaa, että vain kokoomus ajaa opintotukijärjestelmään merkittävää muutosta ensi vaalikaudella.

­– Opintotukijärjestelmään tarvittaisiin kunnollinen rakenteellinen remontti. Nykyinen malli on niin monimutkainen eikä kohtele opiskelijoita yhdenvertaisesti, joten se pitäisi kokonaisuudessaan pyrkiä uudistamaan, kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve sanoo.

Yksityiskohtia kokoomuksen tavoitteleman uudistuksen suuntaviivoista Arvelta ei irtoa. Hän kuitenkin haluaisi, että uudistus tehtäisiin yhdessä opiskelijajärjestöjen kanssa.

­– Sen pitäisi kannustaa opintojen suorittamiseen, mutta tunnustaa tosiasia, että varsinkin ylempien korkeakoulututkintojen maisterivaiheen opiskelijoista tosi iso osa käy töissä. Sehän on sinällään hyvä asia. Opiskelijat saavat työkokemusta ja saadaan verotuloja, hän muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.