Vain kolme viikkoa kesään?

Lorun mukaan kiurun näkemisestä on enää kuukausi kesään. Jos siihen on luottaminen, alkaa suvi Keski-Suomessa vajaan kolmen viikon päästä.

Varhaisen kevään ensimmäinen kiuruhavainto tehtiin maakunnassa jo 28. helmikuuta, kun jämsäläinen Leo Lindroos näki linnun keskustan tuntumassa Kääpälän pelloilla.

– Myös viime vuonna kiuru havaittiin helmikuussa, 27. päivä. Kun on aikainen kevät, niin jotkut hurahtavat tänne, Lindroos kertoo.

Maaliskuussa kiuruista on tehty jo useita ilmoituksia BirdLife Suomelle eri puolilta maata, ja monien muidenkin lintujen kevätmuutto on vauhdittunut.

Ensimmäinen töyhtöhyyppä huomattiin Porissa jo 17.2. Leo Lindrooskin näki maanantaina Jämsässä sulavilla pelloilla peräti 150 töyhtöhyyppää.

Varhaisin ilmoitus töyhtöhyypästä Keski-Suomessa on Laukaan Vuonteelta 6. maaliskuuta. Tavallisesti töyhtöhyyppä saapuu Suomen etelärannikolle juuri ennen maaliskuun puoliväliä.

Maanantaina oli kirkas, hyvä muuttopäivä, ja aktiivinen lintuharrastaja Lindroos arvasi lähteä Kääpälän pelloille kotkia tähyilemään.

– Kolmetoista merikotkaa sinne tuli.

Maakotkan Lindroos on nähnyt 23. helmikuuta samaisella paikalla.

Milloin nähdään ensimmäiset peipot?

– Jaa-a, ei siihen kauan mene. Vaikea sittenkin sanoa, mikä on muuttaja ja mikä talvehtija.

Birdlifen mukaan lintujen kevätmuutto alkoi tänäkin vuonna tavallista aikaisemmin ja on pari viikkoa edellä tavanomaisesta. Olematon jäätilanne on myös saanut vesilinnut etenemään ripeästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.