Vain naisille tarkoitettu uimavuoro ei ole lainvastainen – tasa-arvovaltuutettu otti kantaa Wellamon uimahallin kohua herättäneeseen käytäntöön

Vaajakosken Wellamo-uimahallissa keväällä järjestettyjä naistenvuoroja ei voi pitää tasa-arvolain vastaisina, toteaa tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Hänelle keväällä tehdyssä selvityspyynnössä epäiltiin, että Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut toimisivat lainvastaisesti järjestäessään uima- ja kuntosalivuoroja vain naisille. Maarianvaaran mukaan naistenvuorojen järjestäminen on kuitenkin täysin oikeutettua.

– Jyväskylän kaupungilla on kaksi uimahallia [Aalto-Alvari ja Wellamo]. Se, että Vaajakosken uimahalli Wellamossa järjestetään kerran kuukaudessa 2,5 tunnin ajan vain naisille suunnattu uimavuoro, ei aseta miehiä siinä määrin eriarvoiseen asemaan, että kyse olisi tasa-arvolaissa kielletystä syrjinnästä, tasa-arvovaltuutettu kirjoittaa lausunnossaan.

Ennen kannanottoaan Maarianvaara pyysi Jyväskylän kaupungilta selvityksen aiheesta. Selvityksessään kaupunki vetosi muun muassa siihen, että vuoroja on toivonut usean vuoden ajan sekä kanta- että maahanmuuttajaväestöön kuuluvat naiset.

Toiveiden mukaan monet naiset eivät häveliäisyyssyihin vedoten ole voineet uida tai käydä kuntosalilla yleisillä vuoroilla, mikä on ollut este liikunnan harrastamiselle ylipäätään.

Kokeilu on kirjattu myös koko kaupunkia koskevaan hyvinvointisuunnitelmaan.

Kaupunginvaltuutettu aloitti kohun

Naisille tarkoitetun uinti- ja kuntosalivuoron ympärille puhkesi viime keväänä kohu, kun perussuomalaisten jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen otti vuoroon kantaa blogissaan.

Kirjoituksessaan Torssonen muun muassa nimitti vuoroa "mamuvuoroksi", koska vuoron esitteessä luki, että uima-asuksi käy tavallisen uimapuvun lisäksi burkini tai märkäpuku.

Torssosen kirjoitus herätti hämmennystä, sillä hän on itse ollut mukana hyväksymässä kaupungin liikuntapalvelujen hyvinvointisuunnitelmaa vuosille 2017–2020. Suunnitelmaan on kirjattu kokeilu naistenvuoroista.

Torssosen kirjoituksen jälkeen uimavuoro herätti keskustelua myös muun muassa Kansallismielisen Suomen Kansa Ensin -yhdistyksen Facebook-ryhmässä. Ryhmän jäsenet aikoivat muun muassa mennä videoimaan vuoroa.

Ennakkoon nousseen kohun takia ensimmäisellä naistenvuorolla varauduttiin mielenilmauksiin. Lopulta uimahallilla kuitenkin kävi osoittamassa mieltään vain yksi ihminen.

Poliisi poisti miehen, kun tämä ei suostunut lähtemään henkilökunnan pyynnöistä huolimatta. Mielenosoittajan poistamisen jälkeen poliisi valvoi uimavuoroa tehostetusti sen loppumiseen saakka.

Tasa-arvovaltuutettu: miestenvuoro järjestettävä, jos tarvetta

Keväällä viitenä perjantai-iltana järjestetty naistenvuoro osoittautui hyvin suosituksi. Ensimmäinen vuoro veti koko hallin täyteen.

Silloin uimassa käyneet naiset totesivat Keskisuomalaiselle, että esimerkiksi isojen leikkausten jälkeen ei välttämättä ole mukavaa esiintyä uimapuvussa julkisissa tiloissa, saati miesten silmien alla. Myös monissa muissa palveluissa, kuten kuntosaleilla, naisten vuorot ovat arkipäivää.

– Miksei yhtä hyvin voisi olla miestenvuorokin. Naistenvuoroa on toivottu pitkään, ja aloitetaan nyt tällä kokeilulla, Wellamon unninvalvoja Tanja Leinonen puolestaan kommentoi.

Myös tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mukaan kaupungin tulisi huolehtia miestenvuoron toteuttamisesta, mikäli sellaiselle ilmenisi vastaavanlaista tarvetta.

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntalautakunta käsitteli tasa-arvovaltuutetun lausuntoa kokouksessaan torstaina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .