Vainottu Ylen toimittaja: Minut saatiin pois pelistä hyvin pitkäksi aikaa

Laajamittaisen vihakampanjan kohteeksi joutunut Ylen toimittaja Jessikka Aro on helpottunut Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta. Oikeus tuomitsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin ehdolliseen vankeuteen ja MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskinin lähes kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen ja mittaviin korvauksiin torstaina.

–  Tuomio toi minulle luottamusta siihen, että asiat järjestyvät ja oikeutta saa. Toivon, että tuomio valaa samaa luottamusta myös muille julkisuudessa työskenteleville, jotka saattavat joutua vihakampanjan kohteeksi, Aro sanoo.

Oikeus totesi, että Aro joutui vainoamisen kohteeksi tehtyään Yleisradion toimittajana syyskuussa 2014 artikkelin, jossa pyysi suomalaisten kokemuksia Venäjän trollien kohteeksi joutumisesta. Vainoamisen takana oli Bäckman, jonka masinoimaan vihakampanjaan myös MV-sivuston perustajana tunnettu Janitskin osallistui julkaisuillaan.

Oikeuden mukaan Aroa häirittiin muun muassa julkaisemalla hänestä valheellisia ja herjaavia kirjoituksia venäläisissä pienmedioissa, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa. Julkaisuissa muun muassa kyseenalaistettiin Aron ammattitaito toimittajana, kommentoitiin toistuvasti hänen ulkonäköään, väitettiin hänen toimivan esimerkiksi Naton hyväksi ja levitettiin hänestä pilkkalaulua. Myös Aron puhelinnumero julkaistiin.

Pian tuntemattomatkin ihmiset alkoivat lähetellä Arolle uhkauksia ja soitella tälle.

–  Tajusin hyvin henkilökohtaisella tavalla, miksi disinformaation levittäminen on turvallisuusuhka, koska ihmiset toimivat verkkoon levitettyjen valheiden pohjalta. Minulle soitettiin uhkauspuheluita, sain törkyviestejä ja kaikki viestintäkanavani olivat täysin tukossa.

 

Kaikki aika meni selvittelyyn

Aro kertoo joutuneensa hankkimaan turvajärjestelyjä. Kampanja vaikutti myös hänen työhönsä toimittajana.

–  Kaikki aika kului tähän selvittelyyn, jouduin jättämään juttuja tekemättä. Minun piti koko ajan myös vapaa-ajalla seurata tilannetta ja selvitellä, koituuko minulle tästä jotain uhkaa. Minut saatiin pois pelistä hyvin pitkäksi aikaa tällä toiminnalla.

Kirjoitusvapaalla oleva Aro tekee tällä hetkellä kirjaa Venäjän informaatiosodankäynnistä, ja hänen tavoitteenaan on palata Ylelle töihin viimeistään alkuvuodesta. Kirja ilmestyy ensi vuonna.

–  Olen varautunut henkisesti siihen, että tämä kampanjointi jatkuu niin pitkään, kun aherran tämän aihepiirin parissa, Aro sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilja Janitskinille lähes kaksi vuotta ehdotonta vankeutta, Johan Bäckmanille vuosi ehdollista – Ylen toimittajalle kymmenien tuhansien korvaukset

Ilja Janitskinin asianajaja: Valitamme tuomiosta hovioikeuteen

MV-jutun syyttäjä ei usko valittavansa –  "Tällä tuomiolla piirretään sananvapauden ja yksityisyyden suojan välisiä rajoja"

Ilja Janitskinille ehdotonta vankeutta, Johan Bäckmanille ehdollista – Janitskinin asianajaja sanoo jutun jatkuvan hovissa

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.