Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla aamulla – matkustajakone sai lähtöluvan, vaikka alueella oli työkoneita

"Tilanne ei selvästi ollut lennonjohdon hallinnassa", Otkesin johtaja sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on käynnistänyt alustavan tutkinnan aamulla sattuneesta vakavasta vaaratilanteesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi vahvistaa STT:lle, että lennonjohto oli antanut matkustajakoneelle lähtöluvan kiitotielle, vaikka alueella oli samaan aikaan ollut luvallisesti kolme työkonetta.

– Tapahtumahetkellä työkoneet eivät olleet kiitotien puolella, mutta niillä oli lupa mennä sinne ja olivat liikkumassa sinne päin, Nurmi kertoo tilanteesta.

Vaaratilanne sattui aamulla puoli kymmenen aikaan. Nurmen mukaan kyseessä oli Norran ATR-kone, joka oli matkalla "jonnekin päin" Baltiaan. Kone nousi normaalisti ja lähti kohteeseensa. Tässä vaiheessa on epäselvää, onko kone huomannut työkoneita. Siitäkään ei ole vielä tietoa, miten paljon koneessa oli matkustajia.

Nurmi sanoo, että lennonjohto ilmoitti vakavasta vaaratilanteesta Otkesille.

– Tilanne ei selvästi ollut lennonjohdon hallinnassa. Jos työkone saa luvan olla kentänhoitotyössä kiitotiellä, täytyy voida luottaa siihen, että kukaan ei päästä siihen lentokonetta. Ja taas jos lentokone saa lähtöselvityksen kiitotielle, sen täytyy voida luottaa, että kukaan ei päästä sinne työkoneita tai muutakaan.

– Meidän käsityksemme on, että työkoneet ja lentokone ovat kumpikin käyttäytyneet niin kuin on pitänytkin, Nurmi sanoo.

Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.