Vakavassa vaaratilanteessa olleessa koneessa oli 60 matkustajaa

Otkes: Tutkatallenteen perusteella näyttää, että kone ohitti kaksi työkonetta ja ylitti yhden.

Vakavassa vaaratilanteessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ollut kone oli matkalla Helsingistä Riikaan, ja kyydissä oli 60 matkustajaa, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä STT:lle. Finnairin lentoa operoi lentoyhtiö Norra. Kone oli ATR-potkuriturbiinikone.

– Kone lensi ja laskeutui Riikaan täysin normaalisti, Tallqvist sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on käynnistänyt alustavan tutkinnan aamulla puoli kymmeneltä sattuneesta vakavasta vaaratilanteesta. Lennonjohto oli antanut matkustajakoneelle lähtöluvan kiitotielle, vaikka alueella oli samaan aikaan ollut luvallisesti kolme työkonetta.

Kiitotielle oli menossa kentänhoitotehtäviin kaksi traktoria ja lumilinko, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi. Hänen mukaansa tämänhetkisten tietojen perusteella käsitys on, että nousuun lähtenyt lentokone ohitti yhden traktorin ja lumilingon ja lensi toisen traktorin yli.

– Tutkatallenteesta näyttää siltä, hän sanoo.

"Tilanne ei selvästi ollut lennonjohdon hallinnassa"

Nurmi sanoo, että lennonjohto ilmoitti vakavasta vaaratilanteesta Otkesille.

– Tilanne ei selvästi ollut lennonjohdon hallinnassa. Jos työkone saa luvan olla kentänhoitotyössä kiitotiellä, täytyy voida luottaa siihen, että kukaan ei päästä siihen lentokonetta. Ja taas jos lentokone saa lähtöselvityksen kiitotielle, sen täytyy voida luottaa, että kukaan ei päästä sinne työkoneita tai muutakaan.

– Meidän käsityksemme on, että työkoneet ja lentokone ovat kumpikin käyttäytyneet niin kuin on pitänytkin, Nurmi sanoo.

Tässä vaiheessa on epäselvää, ovatko lentokoneen miehistö tai kentänhoitajat lainkaan huomanneet vaaratilannetta. Otkes koettaakin nyt saada selkoa tapahtumiin kuulemalla avainihmisiä eli lennonjohtajaa, työkoneen kuljettajia ja lentokoneen ohjaajia.

– Sitten on tallenteita sekä kentän päästä että lentokoneen puolelta. Sen jälkeen rupeamme katsomaan erinäköisiä ohjeistuksia, Nurmi kertoo.

Hän arvioi, että tapauksen tutkinta kestää ainakin puoli vuotta.

Finaviasta ei kommentoida, onko se aloittanut tai aikeissa aloittaa omaa tutkintaa asiasta.

– Meillä on sellainen kanta, että Otkes vastaa tiedottamisesta, sanoo Anniina Palkonen Finavian viestinnästä STT:lle.

Liikenne lisääntynyt hyvin selvästi

Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen puheenjohtaja Roy Myrberg kertoi STT:lle, että liikenne Helsinki-Vantaan lentoasemalla on lisääntynyt viime aikoina "todella paljon".

– Viimeisen kuukauden lukemat taitavat näyttää 12 prosentin kasvua. Lennonjohdon resurssit eivät ole kasvaneet, samalla henkilöstömäärällä mennään kuin tätä ennenkin, Myrberg vertaa.

Helsinki-Vantaan vuoden 2017 matkustajatilastoista ilmenee, että kentän kansainvälisen liikenteen matkustajamäärät kasvoivat vuoden aikana hyvin selvästi, etenkin lentoja Suomessa vaihtavien matkustajien osalta. Aseman kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä nousi viime vuonna 17,6 prosenttia.

Myrberg kertoi, että tiistaina tapahtuneen kaltaisia vaaratilanteita pyritään estämään ensisijaisesti maavalvontatutkalla.

– Sillä nähdään lentoliikenne ja kentän maa-ajoneuvot. Lisäksi lennonjohto tekee valvontaa silmämääräisesti.

Lennonjohtajat tekevät Myrbergin mukaan Helsinki-Vantaalla käytännössä tällä erää seitsemän tunnin työvuoroja.

Uusimmat

Kotimaa

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

Sote-uudistuksen läpimenossa kyse "erittäin ohuesta oljenkorresta"

Hankasalmen Häkärinteillä vakava tapaturma: hyppyristä laskenut mies meni tajuttomaksi, pelastushelikopteri vei Kuopioon

Koko virkakunta viikonlopputöissä, mutta riittääkö aika? Arviot sote-aikataulusta vaihtelevat toiveikkaasta melkein mahdottomaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.