Valefarmaseutille jo toinen tuomio Keski-Suomessa – nainen työskenteli ilman laillista oikeutta Muuramessa ja aiemmin Jyväskylässä

Ilman laillista oikeutta farmaseutin tehtävissä opiskelijana työskennellyt jyväskyläläisnainen sai tiistaina jo toisen tuomionsa luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Tuorein työsuhde oli Muuramen apteekissa, jossa tuomittu työskenteli maaliskuusta elokuuhun 2017. Työsuhdetta edelsi naisen opintoihin liittynyt harjoittelu apteekissa.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 47-vuotiaan naisen 25 päiväsakkoon, josta maksettavaksi tuli 150 euroa. Oikeus katsoi näytetyksi, että nainen toimi tahallisesti.

Aiempi tuomio on vuodelta 2013. Se liittyi naisen työsuhteisiin Jyväskylän Yliopiston apteekissa 1998–2011. Tuolloin hänet tuomittiin 50 päiväsakkoon, josta maksettavaksi tuli 300 euroa.

Vaikka nainen toimi ilman myönnettyä oikeutta harjoittaa farmaseutin työtehtävää, ei kummankaan tapauksen tutkinnassa ilmennyt viitteitä siitä, että hän olisi toiminnallaan vaarantanut lääketurvallisuutta.

Nainen on saanut opinto-oikeuden alan koulutukseen Helsingin yliopistossa 1993. Ensimmäisen tuomion aikaan hän kertoi opintoja olleen takana 57 opintoviikkoa.

Tiistaina oikeudessa hän kertoi saaneensa tutkinto-oikeuden takaisin 2014, jatkaneensa opintojaan ja suorittaneensa ne yhtä tenttiä lukuun ottamatta. Säännösten mukaan opiskelija ei kuitenkaan saa toimia tilapäisestikään terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, jos opintojen alkamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta. Oikeus katsoi naisen opintojen alkaneen 1993 eli viimeisimmän työsuhteen kestäessä aloittamisesta oli kulunut 24 vuotta.

Ennen viimeisintä työsuhdetta nainen oli suorittanut apteekissa opintoihinsa liittyvän harjoittelun, jolloin työnantaja oli hankkinut hänelle Väestörekisterikeskuksesta työskentelyn mahdollistavan tilapäisvarmennekortin, jolla opiskelija pääsee apteekin järjestelmiin. Kortilla opiskelijan on mahdollista toimia tehtävässä rajoitetuin oikeuksin pätevän ammattihenkilön alaisuudessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei opiskelija voi käsitellä reseptimääräyksiä loppuun asti, vaan varmistuksen oikeellisuudesta tekee valmistunut farmaseutti.

Muuramessa ilmeni vasta naisen työsuhteen loputtua, että tämä oli valehdellut valmistumisestaan ja siitä, että olisi toimittanut paperit Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan ammattipätevyyden saamista varten. Ennen harjoittelua nainen oli lupautunut tuuraamaan farmaseuttien kesälomia valmistuttuaan, mikä oli apteekin mukaan ehto harjoittelupaikan saamiselle. Oikeudessa selvisi naisen olleen jo tässä vaiheessa tietoinen, ettei hänellä ole mahdollisuutta valmistumiseen ja oikeuksia työn tekoon.

Kaikkinensa naisen taustat tulivat ilmi sattumalta ja niitä lähdettiin apteekin toimesta selvittämään sen jälkeen, kun naisen edellisen työnantajan edustaja oli havainnut naisen työskentelevän apteekissa ja kertonut tämän toimineen aiemmin Jyväskylässä kymmenen vuoden ajan valefarmaseuttina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .