Valelääkäriltä tivattiin, miksei hän hakeutunut lääketieteelliseen Suomessa – "Olisi pitänyt toimia eri tavalla"

– Olen sanonut sata kertaa, että olisi pitänyt toimia eri tavalla.

Valelääkärikäräjillä perjantaina Esa Laiho tuntui iltapäivällä jo kyllästyneen vastaamaan kysymyksiin siitä, miksei hän pyrkinyt Suomessa lääketieteelliseen opiskelemaan.

Puolustus on myöntänyt, että lääkärinä esiintyneen Laihon tutkintotodistus Pietarista on väärennetty. Laiho oli äänessä koko päivän ja vastaili enimmäkseen avustajansa, oikeustieteen tohtori Kari Uotin kysymyksiin.

Laiho kertoi ajautuneensa Amerikan-vuosinaan umpikujaan sen jälkeen, kun Ross University oli 1990-luvulla uloskirjannut hänet. Syynä oli maksamatta jäänyt neljäs lukukausi.

Oppilaitos ei tuossa tilanteessa myöntänyt opinnoista todistusta, jonka turvin Laiho olisi voinut jatkaa unelmansa tavoittelua ja osallistua lisenssikokeista ensimmäiseen.

Laiho myöntää, että hänelle järjestettiin väärennetty tutkintotodistus Venäjältä. Laiho kertoi, että jälkikäteen ajatellen hänen olisi pitänyt rahaa saadakseen esimerkiksi hankkiutua Suomeen töihin rakennushommiin.

– Se on ihan hyvä kysymys, miksen mennyt esimerkiksi Viroon (opiskelemaan).

Suomessa Laihon olisi arvionsa mukaan pitänyt aloittaa opinnot tyhjästä. Lisäksi aikanaan lukiosta saadut arvosanat olivat kehnoja.

Käry kävi 2011

Puolustus kävi perjantaina kirjallisten todisteiden kautta läpi Laihon vuosia Amerikassa. Valmistavia opintoja oli collegesta Houstonista. Rossin opintojen jälkeen Laiho muun muassa opiskeli ja toimi tutkimustyössä Texas Universityn Medical Centerissä. Puolustus korosti Laihon kokemusta kliinisestä työstä ja tämän saamia suosituskirjeitä niin Yhdysvalloista kuin myöhemmin Suomestakin.

Laiho sanoi, että hänellä oli opintoja tasoltaan kiistellyssä Ross Universityssä yhteensä 16–17 kuukautta.

Uoti sanoi oikeudenkäynnin tauolla STT:lle, että Laiho olisi valmistunut rehellisesti lääkäriksi 1995 tai 1996, jos tällä vain olisi ollut rahaa.

Yhdysvaltoihin Laiho oli aikanaan lähtenyt kiinteistösijoittamisen perässä, mutta se ei tuntunut omalta. Hän halusi lääkäriksi.

Suomeen Laiho karkotettiin. Hän oli saanut vankilatuomion jäätyään kiinni hormonireseptien kirjoittamiseen liittyvästä kuviosta. Töitä Suomesta kuitenkin löytyi, ensimmäisenä Helsingistä Laakson sairaalasta. Vuonna 2011 tuli ilmi, että Laihon tutkintotodistus on väärennös.

Puolustus korosti, että Laiho on läpäissyt vaativat kokeet sekä Yhdysvalloissa että Suomessa, vaikka viralliset lääkärin paperit puuttuvatkin.

Syyttäjän kysymykseen Laiho vastasi, ettei hänelle tullut mieleen tekaistua todistusta hankkiessaan, että potilaiden turvallisuus voisi olla vaarassa.

Syytteen mukaan Laiho on toiminut valelääkärinä kymmenen vuotta ja hänelle on maksettu tuona aikana yli miljoona euroa. Häntä syytetään muun muassa kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä väärennyksestä ja törkeistä petoksista. Laiho on kiistänyt syytteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.