Valelääkärin oikeudenkäynnissä aletaan puida epäiltyjä petoksia

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään valelääkärioikeudenkäynnin pääkäsittely.

Tammi-helmikuussa oikeudessa käsitellään Esa Laihon epäiltyjä väärennyksiä ja petoksia sekä epäiltyä liikalaskutusta. Syyttäjän mukaan Laiho hankki Venäjältä jäljennökseksi nimitetyt paperit, joiden avulla hän sai Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta vuonna 2003 oikeuden harjoittaa lääkärin ammattia Suomessa toisen johdon ja valvonnan alaisena.

Syyttäjän mukaan Laiho toimi valelääkärinä noin kymmenen vuoden ajan.

Haastehakemuksista ilmenee, että Laiholle maksettiin tuona aikana lääkärinä toimimisesta noin miljoona euroa.

Syytteen mukaan maksajat eivät saaneet sopimuksen mukaista lääkäripalvelua. Maksajina olivat muun muassa Lahti, Kouvola, Helsinki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sekä terveysalan yritys Attendo.

Törkeiden petosten ohella Laihoa syytetään muun muassa törkeästä väärennyksestä ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Laiho myöntää, ettei hänellä ole lääketieteellistä tutkintoa Venäjältä ja tutkintotodistus on ollut väärä. Hän kuitenkin kieltää tiukasti väärentäneensä itse mitään ja kiistää syytteet.

Alkukeväästä käsiteltyjen väärennysten, petosten ja liikalaskutusten lisäksi Laihoa syytetään muun muassa kahden potilaansa taposta ja neljän törkeästä pahoinpitelystä. Väitetyt uhrit olivat ikäihmisiä, joita Laiho hoiti Lahdessa tai Helsingissä vuosina 2004-2011.

Myös nämä syytteet Laiho on kiistänyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Laihon avustaja: Lääkärin tutkinto on lupa tappaa

"Laiholla on huomattava näyttö Yhdysvalloista"