Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset kahdelle pienmeijerille

Elintarvikeyritys Valio määrättiin Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan miljoonakorvaukset kahdelle pienmeijeriosuuskunnalle. Helsingin käräjäoikeus päätti, että Valion on korvattava suonenjokelaiselle Osuuskunta Maitomaalle 4,5 miljoonaa euroa ja pohjalaiselle osuuskuntameijeri Maitokolmiolle 3,5 miljoonaa euroa.

Lisäksi Valio määrättiin maksamaan korvaussummista korot keväästä 2013 alkaen sekä kummallekin erikseen yli 300  000 euron oikeudenkäyntikulut. Oikeus päätyi merkittävästi pienempiin korvauksiin kuin mitä meijerit olivat vaatineet.

Valio laski perusmaitojen hintoja merkittävästi keväällä 2010 korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan tarkoituksenaan syrjäyttää markkinoilta ainakin kovin kilpailija, ruotsalais-tanskalainen maitojätti Arla. Oikeus katsoi, että Valion polkuhinnoittelu aiheutti merkittävää vahinkoa myös pienmeijereille.

Pienmeijereiden vaatimus oli kymmeniä miljoonia

Nyt on kyse jutusta, jossa neljä pienmeijeriosuuskuntaa on vaatinut Valiolta yhteensä yli 40 miljoonan euron korvauksia.

Valio kiisti ainakin oikeudenkäynnin alkumetreillä saalistusstrategian, mutta myönsi määräävän markkina-aseman väärinkäytön vuosina 2010–2012. Yhtiö kiisti rikkoneensa kilpailulainsäädäntöä tahallaan tai huolimattomuuttaan ja vaati pienmeijereitä maksamaan yhtiön oikeudenkäyntikulut. Valion mukaan hinnat olisivat laskeneet joka tapauksessa, koska perusmaidon kysyntä oli laskussa muun muassa taantuman takia.

Heikentyneen taloustilanteen vuoksi kuluttajat olivat sen mukaan aiempaa tarkempia hinnoista.

Korvauksia on vaatinut neljä meijeriä

Kaikkiaan käräjillä korvauksia on vaatinut neljä meijeriä. Suurimman, reilun 19 miljoonan euron korvausvaateen on esittänyt suonenjokelainen Osuuskunta Maitomaa. Satakuntalaisten, pohjanmaalaisten ja pirkanmaalaisten tilojen Osuuskunta Satamaito lähti käräjöimään vähintään noin 12,5 miljoonan euron korvauksista ja pohjalainen osuuskuntameijeri Maitokolmio reilun kymmenen miljoonan korvauksista.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva muutaman kymmenen tuottajan muodostama Ilmajoen Osuusmeijeri joutui myymään tuoremaitotuotteidensa liiketoiminnan. Sen vaatimuksen suuruus oli vajaan 1,2 miljoonan euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.