Valio-myrskyn katkomia sähköjä korjataan vielä huomenna

Kiivaista korjausponnisteluista huolimatta Valio-myrskyn aiheuttamat sähkökatkokset häiritsevät junaliikenteen sujuvuutta ja mobiiliyhteyksiä monin paikoin vielä huomennakin.

Myös osa kotitalouksista jäi tänäänkin ilman sähköjä. Iltayhdeksän aikoihin sähköttömiä talouksia oli vielä yli 25 000 lähinnä Keski- ja Itä-Suomessa. Pahimmillaan myrskyn takia sähköt olivat poikki 170 000 asiakkaalta. Myrskyn aiheuttamien aineellisten vahinkojen korjauksiin voi paikoin mennä useita päiviä.

- Näyttäisi siltä, että 95 prosenttia tuhoista on puiden kaatumisia teille, talojen päälle ja sähkölangoille, tällaista pienempää vahinkoa enimmäkseen, kertoi palomestari Juha Hård Keski-Suomen pelastuslaitoksesta.

Merialueilla myrskyn ei tiedetä aiheuttaneen vakavia vaaratilanteita.

Kuuluvuus heikentynyt

Myrskyn pimentämistä tukiasemista valtaosa saatiin tänään kuntoon. Mobiiliverkkojen ongelmat olivat illalla samoilla alueilla kuin sähköverkkojen ongelmatkin eli lähinnä Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

- Mitään kriittistä vikaa ei varsinaisesti ole. Heikentynyttä kuuluvuutta on pistemäisesti ja niitä korjataan sitä mukaa, kun sähköjä saadaan toimimaan, kerrottiin Soneran viestinnästä lauantai-iltana.

Operaattorit tekivät tänään yhteistyötä toistensa, viranomaisten ja sähköyhtiöiden kanssa, jotta pahiten vaurioituneille alueille saatiin varavoiman avulla ainakin yhden operaattorin verkko toimintaan.

Junia busseiksi

Kaukojunat ovat myöhästelleet pahimmillaan yli kaksi tuntia aikatauluistaan. Illalla suurimmat ongelmat olivat kasautuneet Itä-Suomeen.

Liikenneviraston mukaan Joensuun ja Simpeleen välillä oleva ratavaurio saataneen korjattua aikaisintaan sunnuntaina. Muiden ratojen osalta ei annettu korjausarviota. VR:n mukaan osa vioista johtuu sähköverkossa olevista häiriöistä.

Korvaavia bussi- tai taksikuljetuksia ajettiin lauantaina Joensuun ja Simpeleen lisäksi väleillä Pieksämäki-Kuopio, Joensuu-Nurmes ja Joensuu-Pieksämäki.

Huomenna kaikki junat korvataan busseilla ainakin välillä Joensuu-Kesälahti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.