Valitus voi estää pandatalon rakentamisen Ähtäriin – Jyväskylä haluaa jättiläispandat itselleen

Jyväskylän kaupunki harkitsee Ramoninpuistikon käyttötarkoituksen muutosta: "Vankien sijasta selleihin sijoitettaisiin pandoja".

Jyväskylän kaupunki on lähtenyt kisaamaan pandatalon sijainnista Ähtärin kanssa.

Alun alkaen Kiinan piti vuokrata kaksi jättiläispandaa Ähtärin eläinpuistoon Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Ähtärin kaupunginvaltuuston tammikuisesta päätöksestä, jolla kaupunki myönsi Ähtärin Eläinpuisto Oy:n tytäryhtiölle 8,2 miljoonan euron takauk­sen pandatalon rakentamiseksi on kuitenkin valitettu hallinto-oikeuteen.

Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan pandojen tulo Ähtäriin on nyt epävarmaa meneillään olevan valitusprosessin takia. Suomi neuvottelee paraikaa kiinalaisten kanssa muista sijoittumisvaihtoehdoista, jotta pandojen saamisesta saataisiin lupaus Suomen 100-vuotisjuhlavuoden aikana.

Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Sanna Andelin kertoo, että Jyväskylä on jo ilmoittanut kiinnostuksestaan rakentaa pandatalo ja ottaa pandat Jyväskylään.

Virallista vastausta Kiinasta odotellaan yhä, mutta alustavasti Jyväskylä-vaihtoehdolle on näytetty heikkoa vihreää valoa. Kiinan presidentti Xi Jinping suorittaa valtiovierailun Suomeen huhtikuun alussa. Pandatalon sijaintipaikan on arvioitu selviävän vierailun yhteydessä. Jyväskylässä uskotaan lujasti kaupungin 180-vuotisjuhlan ja Pandan makeistehtaan painavan vaa’an Jyväskylän puoleen.

Jyväskylällä on erityisesti yksi valtti yli muiden: nopea aikataulu, jolla pandatalo voitaisiin rakentaa.

Jyväskylän keskustan tuntumassa sijaitsevaa Ramoninpuistikkoa on tähän asti kaavailtu avovankilan sijoituspaikaksi. Alueen asukkaat ovat kuitenkin vastustaneet vankilan tuloa, siksi kaupunki harkitsee nyt tontin käyttötarkoituksen muutosta.

– Kaavamääräyksiä voidaan pienillä toimenpiteillä muuttaa siten, että vankien sijasta selleihin sijoitettaisiin pandoja, kaavoitusintendentti Leila Rontti toteaa.

Kaupunki on aloittanut näkyvän Kiinaan suunnatun markkinointikampanjan pandojen saamiseksi Jyväskylään.

Joukko kaupunginvaltuutettuja on myös tehnyt aloitteen, jossa esitetään, että nykyisin kaupungin vaakunassa komeileva kirkkovene korvattaisiin kaupungin uudella tunnuseläimellä, pandalla.

Kaupungin imagojohtaja Ilona Laaksonalus on tyytyväinen aloitteesta, sillä hänen mielestään kirkkovene vaakunassa ei kohota kaupungin imagoa. Päinvastoin, nykyinen vaakuna on hänen mukaansa herättänyt pahennusta niissä herkimmissä kaupunkilaisissa, joiden on mahdotonta olla ajattelematta kirkkovenettä lintuperspektiivistä.

Kiinalaiset viranomaiset suorittavat katselmusta Jyväskylän Ramoninpuistikossa lauantaina 1. huhtikuuta kello 10. Kaupunki toivoo, että pandojen saamiseksi Jyväskylään asukkaat hakeutuisivat tuolloin heiluttamaan Kiinan lippuja Tourulantien sillalle.

Kaupunki on luvannut jakaa paikalle tulijoille ämpärit, joissa on kuvattuna kaupungin uusi vaakunaeläin: kruunattu panda.