Valmennusfirmat haalivat uusia asiakkaita – valmennusta jopa pelialan pääsykokeisiin

Isoimmat pääsykoevalmennusta tarjoavat yritykset hakevat uusia tukijalkoja yliopistojen ulkopuolelta. Alan markkinajohtaja Valmennuskeskus Oy ja toiseksi suurin toimija Valmennustiimi Eximia Oy ovat laajentamassa kurssitarjontaansa ammattikorkeakouluun pyrkiville. Eximia tarjoaa jo tänä keväänä uutena valmennusta sosiaali- ja terveysalan sekä liikunnan valintakokeisiin.

– Meillä on ajatus, että ammattikorkeakoulupuolemme kasvaa. Hakijoitahan on paljon. Olemme harkinneet tarjoavamme jatkossa valmennusta tietyille trendialoille, kuten pelialalle ja rakennuspuolelle, joille on vaikea päästä, Eximian toimitusjohtaja Jaakko Mikkonen kertoo.

Valmennuskeskuskin on suuntaamassa sosiaali- ja terveysalan pääsykoevalmennukseen, mutta aikoo ensin tarkkailla, millainen keväällä uudistuva pääsykoe on. Uutena on tulossa muun muassa valtakunnallinen esivalintakoe, jolla karsitaan hakijoita ennen varsinaisia pääsykokeita.

– Vakaa aikomus on tarjota kurssia vuoden päästä, jos koe on sellainen, että nähdään potentiaalia järjestää siihen valmennusta. Haastattelemme hakijoita, jotka osallistuvat kokeeseen ja osa omista ihmisistämme käy tekemässä kokeen osittain, sanoo Valmennuskeskuksen kurssipäällikkö Sami Puurtinen.

Katseiden kääntyminen ammattikorkeakouluihin johtuu niiden pääsykokeiden samankaltaistumisesta, sisäänpääsyn vaikeutumisesta joillakin aloilla ja yliopistojen pääsykoevalmennuksen runsaasta tarjonnasta. Monet ainejärjestötkin järjestävät valmennuskursseja.

Yliopistojen pääsykoevalmennus on lähes nollasummapeliä: kasvu on otettava kilpailijoilta. Haastateltavien arvion mukaan alan kokonaisliikevaihto on vain vajaat 10 miljoonaa euroa.

Jonkin verran kasvua tarjoaa se, että yhä useampi pyrkijä käy valmennuskurssin.

– Ammattikorkeat ovat selvästi pienempi osa valmennuskurssiliiketoimintaamme, mutta se kasvaa ja sieltä tulee uusia aloja, joille kursseja lanseerataan, kuten hoiva-ala, Valmennuskeskuksen varatoimitusjohtaja Antti Kasanen sanoo.

Ammattikorkean osuus Eximian liikevaihdosta oli Mikkosen mukaan viime vuonna vajaat 20 prosenttia.

Valmennuskeskus ja Eximia ovat tarjonneet jo kymmenen vuotta tekniikan valmennuskursseja ja liiketalouden kurssejakin jo muutaman vuoden.

– Esimerkiksi liiketalouspuoli on kasvanut todella paljon viime vuosina. Meillä on siitä tarjolla kotikurssi, joka pidetään Helsingissä mutta kuvataan suorana lähetyksenä. Osallistujia on paljon ympäri Suomen, Kasanen sanoo.

Paikanpäällä ammattikorkeakoulujen valmennuskursseille voi osallistua vain Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Alan isojen sarjaan nousseen MAFY-valmennuksen toimitusjohtaja Antti Suominen kertoo, että yrityksen tavoite oli alusta asti lukioissa. Se valitsi pääsykoevalmennuksensa aloiksi lääketieteellisen ja diplomi-insinöörikoulutuksen, koska niiden pääsykokeet pohjautuvat lukion luonnontieteellisten aineiden oppimääriin.

– Pääpaino on pääsykoevalmennuksessa ja myynnissä olevat tuotteemmekin ovat valmentamista varten. Homma on kuitenkin todella pienillä muutoksilla täsmälleen samaa koulumaailmassa, joten se on siirrettävissä kouluopetukseen, Suominen avaa nykytilannetta.

Skaalan laajentaminen ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin ei ole Suomisen mukaan poissuljettua mutta toteutuu aikaisintaan parin vuoden päästä.

Valmennuskeskuskin on avartanut tarjontaansa korkeakoulujen ulkopuolelle jo muutama vuosi sitten.

– Koulutamme muun muassa yrittäjän ammattitutkintoa ja koto-koulutuksia maahanmuuttajille on käynnistymässä, Antti Kasanen kertoo johtamastaan julkisrahoitteisen kouluttamisen liiketoiminnasta.

Myös Eximiassa harkitaan vakavasti toiminnan laajentamista yritysvalmennukseen. Moni pääsykoevalmennusyritys tarjoaa valmennuskursseja myös ylioppilaskirjoituksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Firmat laajentavat: Jyväskylässä kova kysyntä valmennuskursseille