Valokuvavaras iski Keskisuomalaiseen

Internet pursuilee mielenkiintoista sisältöä, joka on helppo kopioida omalle tietokoneelle muutamalla klikkauksella. Kopiointi omaan käyttöön on yleensä sallittua, mutta aineistoa ei saa levittää eteenpäin esimerkeiksi blogeissa. Sen kieltää tekijänoikeuslainsäädäntö.

Esimerkiksi valokuvaajalla on oikeus omaan kuvaansa. Muut eivät saa hyödyntää toisen ottamia kuvia ilman lupaa, vaikka sitä välillä yritetäänkin.

Viime viikolla Keskisuomalaisen valokuvaaja Tiina Mutila törmäsi asiaan. Hän huomasi yllättäen, että hänen ottamansa kuva Palokan kuolonkolarista oli päätynyt Iltalehti.fi:n etusivulle. Siellä otos oli merkitty ”lukijan kuvaksi”.

Mutila lähetti välittömästi asiasta palautetta Iltalehteen. Sieltä vastattiin, että eräs lukija oli tarjonnut heille kuvaa ja väittänyt, että hän oli sen itse ottanut. Iltalehti oli uskonut tarinaa ja osti kuvan 22 eurolla.

Keskisuomalaisen yhteydenoton jälkeen Iltalehden toimituksesta soitettiin kuvan myyjälle, joka aluksi vakuutti edelleen, että hän on kuvan ottaja. Myöhemmin kun asiasta otettiin uudelleen yhteyttä, hän vihdoin myönsi, että oli kopioinut kuvan Keskisuomalaisen verkkolehdestä. Sen jälkeen kuva poistettiin välittömästi Iltalehden sivuilta.

"Kuvien aitous pyritään varmistamaan"

Tällä viikolla taas paljastui, että Keskisuomalaistakin oli erehdytetty toisessa kuvatapauksessa. Keskisuomalainen osti lukijan tarjoaman kuvan Jämsänkosken puukotukseen liittyen.

Tiistaina kävi kuitenkin ilmi, että kuvan Keskisuomalaisen verkkotoimitukselle myynyt 21-vuotias mies oli napannut kuvan toisen paikkakuntalaisen nuoren miehen Facebook-sivulta. Asia selvisi, kun alkuperäisen kuvan ottaja huomasi varkauden ja siitä kerrottiin toimitukselle.

”Varkaus” paljastui tarkemmissa selvityksissä kuitenkin ikäväksi erehdykseksi, sillä kopioidun kuvan tarjonnut mies oli omien sanojensa mukaan lähettänyt sen epähuomiossa kännykällään samalla, kun hän lähetti paikan päältä itse ottamiaan kuvia.

Verkkosivulle lipsahti toisen ottama Facebook-kuva vahingossa. Jämsänkoskelaismies oli kyllä huomannut, että Keskisuomalaisen hänen nimissään julkaisema kuva ei ollut hänen ottamansa.

–Olisi kyllä pitänyt ilmoittaa. Hieman huono omatuntohan siitä tuli, mutta hyvä, että asia tuli kuitenkin selville tavalla tai toisella, mies pahoitteli.

–Harkitsemme jokaisen tapauksen kohdalla rikosilmoituksen tekemistä kuvavarkaudesta. Pyrimme aina varmistamaan meille tulevien kuvien aitouden, sanoo Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola.

Keskisuomalainen ottaa vastaan lukijoiden ottamia uutiskuvia. Kuvan lähetysohjeissa määritellään, että "lähettäjä vastaa siitä, että hän on ottanut kuvan itse tai että hänellä on alkuperäisen kuvaajan suostumus kuvan lähettämiseen".

Mikä tekijänoikeus?

Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saamiseksi teoksen tulee ylittää niin sanottu teoskynnys eli yltää teostasoon. Suojattu teos on tekijänsä luovan työn omaperäinen tulos.

Tekijänoikeus syntyy kun teos on luotu. Tekijänoikeus ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta.

Tekijänoikeus tuottaa tekijälle sekä taloudellisia että hänen henkilöönsä liittyviä oikeuksia. Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä.

Lähde: opetus- ja kulttuuriministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.