Valon kaupunki teki kävijäennätyksen – yli 100 000 ihasteli valoja viikonloppuna

Kolmipäiväinen tapahtuma ei ole laajenemassa, mutta ideoita uusiksi valotapahtumiksi olisi vaikka kuinka paljon.

Kolmipäiväinen Valon kaupunki -tapahtuma täytti Jyväskylän keskustan viime viikon lopulla. Torstaista lauantaihin kestänyt tapahtuma keräsi ennätykselliset yli 100 000 kävijää. Luku perustuu tapahtumanaikaisiin liikennemääriin.

– Jyväskyläläiset ovat selvästi ottaneet tapahtuman omakseen ja tehneet siitä omannäköisensä, koordinaattori Jani Ruotsalainen iloitsee.

Viime vuonna tapahtuma keräsi reippaat 70 000 kävijää.

Tänä vuonna 12. kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli yli 40 valoteosta ja oheisohjelmaa.

– Kirkkopuisto oli vetovoimaisin kohde. Tuntui, että heti torstaina, kun tapahtuma alkoi, puisto oli ihan täynnä. Myös Ylistönsilta ja Aalto-Alvari olivat suosittuja, Ruotsalainen kertoo.

Koordinaattori on saanut paljon positiivista palautetta tapahtumasta, mutta moni on toivonut myös tapahtumalle lisäpäiviä. Niitä ei kuitenkaan ole luvassa, ellei yhteistyökumppaneita saada lisää.

– On laajentamista pohdittu ja mietitty, eikä mitään estettä useampipäiväiselle tapahtumalle ole. Mutta se vaatii suuremman kokonaisbudjetin. Teosten vartiointi ja tekninen tuotanto ovat nyt suurin kokonaiskustannus, Ruotsalainen kertoo.

Neljä pysyvää valaistusta

Ideoita erilaisille valotapahtumille Ruotsalaisella olisi useita. Valon voisi hänen mielestään kytkeä esimerkiksi joulusesonkiin tai talveen.

– Myös Laajavuoressa järjestettävien alamäkiluistelukilpailujen yhteydessä voisi olla lunta, jäätä ja valoa yhdistävä tapahtuma. Kilpailujen aikaan kaupungissa on paljon kansainvälistä mediaa, joten kuvat leviäisivät ympäri maailman, Ruotsalainen ideoi.

Valon kaupungista pääsee nauttimaan vielä itse tapahtuman jälkeenkin. Tapahtumassa julkistettiin perinteisesti pysyviä valaistuskohteita. Tänä syksynä pysyvän valaistuksen saivat Ylistön kävelysilta Mattilanniemessä, sataman vieressä Rantaraitilla sijaitseva Suuri Kompassi -teos, vesiliikuntakeskus Aalto-Alvarin sisäänkäynnin puistikko sekä Tommi Toijan Kuuseen kurkottaja -teos Kankaalla.

Tourujoella uudessa puistossa

Osana Valon kaupunki -tapahtumaa lauantaina järjestetty Tourujoen yö houkutteli Mataran ja Tourujoen alueelle yli 11 000 kävijää. Se on enemmän kuin viime vuonna.

Kuudennen kerran järjestettyä yötä vietettiin nyt myös uudessa Tourujoen puistossa. Puiston amfiteatteri oli ensimmäistä kertaa tapahtumakäytössä, ja se toimi tapahtumakoordinaattori Henna Takalan mukaan hyvin.

– Yleisö ja esiintyjät viihtyivät hyvin. Tourujoen yö laajenee varmasti jatkossa puistoon, mikä mahdollistaa useampien esiintyjien ottamisen mukaan tapahtumaan, Takala kertoo.

Tänä vuonna esiintyjiä Tourujoen yössä oli parisenkymmentä. Yksi suosituimmista oli Takalan mukaan muun muassa illan päättänyt tulitaide-esitys.

– Myös alkuillasta esiintynyt taikuri veti paljon lapsiperheitä Mataraan. Ja lavatanssikurssi oli suosittu, Takala kertoo.

Kansalaistoiminnankeskus Matarassa ja Tourujoen alueella järjestettävässä kulttuuritapahtumassa oli erilaisia musiikki- ja tanssiesityksiä, työpajoja, harraste-esittelyjä ja taide-elämyksiä sekä suosittu basaarialue.

Poliisilla rauhallista

Useat tapahtumat Jyväskylässä saivat ihmiset liikkeelle ja jopa ruuhkauttivat kaupungin. Tutkijoiden yö perjantai-iltana sai liikkelle 12 000 ihmistä ja koko viikonlopun kestäneet Hygge-messut joitain tuhansia.

Poliisi kiitteli hyvin sujuneita järjestelyjä ja rauhallista tunnelmaa. Järjestyshäiriöitä tapahtumista ei aiheutunut.

– Kansaa oli kyllä paljon liikkeellä, mutta häiriöitä tai rikosilmoituksia ei tullut. Hienosti meni, rikosylikomisario Olavi Saunamäki kommentoi.

Juttua muokattu 5.10 klo 13.18: Päivitetty Tourujoen yön kävijämäärä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .