Valpas Niilo-koira pelasti kerrostalon – "Viidessä minuutissa vakava tilanne"

Viitaniementiellä Jyväskylässä sijaitsevassa kerrostalossa syttyi maanantain ja tiistain välisenä yönä uhkaava tulipalo. Palo sai alkunsa neljännen kerroksen asunnon parvekkeelta. Palo rikkoi parvekkeen ikkunan ja sulatti metallikaidetta.

Asunnossa nukkui nainen, joka ei herännyt tulipalon ääniin. Tiloissa oli myös koira.

Kerrosta alempana 4-vuotias kääpiövillakoira Niilo oli kuitenkin valppaana.

– Olin nukkumassa sohvalla, kun koira alkoi haukkua. Parvekkeella näkyi savua ja yläkerrasta lenteli kipinöitä, joten soitin välittömästi palokunnalle. En yleensä herää kovin herkästi. Niilo piti kuitenkin meteliä ja tuli myös tökkimään minua käteen, Niilon omistaja Anna Hakala kertoo.

Palokunta herätti asukkaan

Yläkerran asukas heräsi vasta, kun palokunta koputti asunnon oveen puoli kolmen aikaan.

– Tuli oli juuri leviämässä. Ikkunaruudun ulompi lasi oli jo kokonaan rikki ja sisemmässä ikkunassa oli nyrkin kokoinen reikä. Tuli olisi levinnyt siitä nopeasti talon kattorakenteisiin. Viiden minuutin päästä tilanne olisi ollut jo vakava, palomestari Pentti Karppinen kuvailee.

Palaneella parvekkeella oli parvekekalusteita ja puiset lattiaritilät. Kun sammutustyöt asunnossa oli saatu päätökseen, palokunta tarkasti vielä lämpökameran avulla, ettei tuli ollut päässyt leviämään rakennuksen muihin osiin.

Poliisi tutkii palon syttymissyytä.

Sankarikoiran tunnusmerkit täyttyvät

Niilo-koiran tarkkaavaisuus pelasti tilanteen, sillä palo olisi saattanut levitä nopeasti ympäri kerrostaloa. Kennelliiton viestintäjohtaja Kaija Unhola pitää Niilon toimintaa esimerkillisenä.

– Tilanne kuulostaa siltä, että koira on toiminnallaan estänyt laajemman tulipalon syttymisen ja pelastanut useita ihmisiä mahdollisesti erittäin vaaralliselta tilanteelta. Niilon toiminta täyttää tunnusmerkit Sankarikoirasta, Unhola sanoo.

Sankarikoira on Kennelliiton rekisteröity tavaramerkki. Arvonimi myönnetään koiralle, joka on merkittävästi vaikuttanut siihen, että yksi tai ­useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto myöntää Sankarikoiran arvonimet vuosittain lokakuussa.

Koiralle voi anoa Sankarikoiran arvonimeä Kennelliiton nettisivujen kautta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .