Valtaosa suomalaismepeistä aikoo äänestää von der Leyenin puolesta – saksalainen saa arvokkaan tuen liberaaleilta, mutta sosialistit pähkäilevät

Suomalaisista europarlamentaarikoista valtaosa tukee Ursula von der Leyeniä EU-komission puheenjohtajaksi.

Von der Leyenin mahdollisuudet nousta komission johtoon näyttävät vahvistuneen sen jälkeen, kun mepit kuulivat hänen puheensa Euroopan parlamentissa aiemmin tänään.

Liberaaliryhmä Renew Europe, jolla on 108 meppiä, aikoo tukea häntä illan äänestyksessä kuten myös oma, 182 mepin ryhmä, Euroopan kansanpuolue EPP.

Sen sijaan ratkaisevassa asemassa oleva sosialistien ja sosiaalidemokraattien 154-henkinen ryhmä oli jakautunut ennen äänestystä. Ryhmän suomalaiset Miapetra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma aikovat äänestää von der Leyenin puolesta.

–  Konkreettiset visiot, joilla hän olisi viemässä Eurooppaa eteenpäin, sopivat myös demareiden visioon, Kumpula-Natri perustelee.

Ryhmässä on hänen mukaansa edelleen vastustusta, ja yleisesti arvioitiin, että alle kolmannes voisi äänestää häntä vastaan.

–  Ajatellaan, että kermakakku lähtee päältä pois äänestyksen jälkeen. Hän on kuitenkin konservatiivinen ja ollut tiukka talouskurikommenteissaan.

Äänestyksestä näytti näin tulevan tiukka. Tullakseen valituksi komission uusi puheenjohtaja tarvitsee 374 ääntä.

Suomalaisista von der Leyenin takana ovat demarimeppien lisäksi kokoomuksen Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen, keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen sekä RKP:n Nils Torvalds. Sirpa Pietikäinen on poissa.

Vastaan aikovat äänestää ainakin perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Silvia Modig ja vihreiden Ville Niinistö. Vihreiden Heidi Hautalaa ei tavoitettu ennen äänestystä.

Vihreiden ryhmä on aiemmin sanonut äänestävänsä vastaan. Von der Leyenin ilmastonmuutosta ja muun muassa sukupuolten tasa-arvoa korostaneen puheen jälkeen ainakin joidenkin meppien kanta voinee vielä muuttua.

Äänestystuloksia joudutaan odottamaan näillä näkymin ainakin kello 20 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Medix-palkinnot eturauhassyövän ja lasten sydänlihassairauksien geneettiselle tutkimukselle

Tutkijat ehdottavat vanhustenhoitoon uudistuksia, joilla lisähoitajia ei tarvittaisi

Laukaan mopokolarin kahdesta loukkaantuneesta toinen kuoli vammoihinsa – turmapaikalla palavat nyt kynttilät

Äänekoskella liikenneonnettomuus 13-tiellä – säiliörekasta valunut vaarallista ainetta maastoon

Näkökulma: Huippujen nostamisen ei pitäisi vaatia sivullisia uhreja – "Voi kysyä, haluammeko pitää yllä sellaisia kulttuureita ja instituutioita, joihin täytyy kasvattaa ja kouluttaa taas uusia ihmisiä nöyryyttämällä"

Sinä aamuna kirkonkylä järkyttyi – kohtalokas hälytys tuli kello 4.50 ja Jouni Heiskanen teki, mitä oli tehtävissä

Rinne selittää kansainvälistä hämmennystä aiheuttaneita Brexit-puheitaan: "Syyskuun lopun takaraja on vain viitteellinen"

Rinne STT:lle: Suomen ja EU:n brexit-linjassa ei muutoksia – "Syyskuun lopun takaraja on vain viitteellinen"

Kerrostalokaksio tuhoutui täysin tulipalossa Vantaalla – poliisi tutkii syttymissyytä

Ajokeli pysyy huonona alkuviikon öinä ja aamuina, loppuviikolla sää lämpenee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.