Valtio ottaa vastuulleen pilaantuneen maa-aineksen

Valtio on lähdössä Eurenco Vihtavuori Oy:n ja Nammo Lapua Oy:n kaupan takuumieheksi huolehtimalla Vihtavuoren ruutitehtaan pilaantuneen maa-aineksen siivoamisesta. Näin valtio turvaa ruudintuotannon toimintaedellytykset Suomessa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tänään, että valtio voi antaa ruutitehtaan toiminnanharjoittajalle rajatun ympäristövastuusitoumuksen, jonka avulla varmistettaisiin, ettei Nammo joutuisi vastuuseen alueella aiemmin toimineiden yritysten aiheuttamasta pilaantumisesta. Toiminnanharjoittaja olisi edelleen vastuussa omista ympäristövaikutuksistaan, eikä valtio myöskään ottaisi vastuuta pilaantumisen aiheuttajilta.

Nammo Lapua on ollut ostamassa Vihtavuoren tehdasta, ja mahdollisen ostosopimuksen pääperiaatteista sovittiin elokuun lopussa. Tuolloin kerrottiin, että seuraavaksi edessä on yrityskapupan riskien ja vastuiden kartoitus.

Ruutitehtaan ympäristön kunnostamisen kulut ovat olleet suurin este kaupan varmistumiselle.

Ministerit Ihalainen ja Haglund toteavat, että kotimainen ruudintuotanto on huoltovarmuuden takaamiseksi tärkeätä ja valtioneuvosto on laaja-alaisella yhteistyöllä ponnistellut ratkaisun löytymiseksi tuotannon jatkumiseksi Suomessa.

Ympäristövastuusitoumuksen voimassa olon ehtona olisi, että yhtiö ylläpitää huoltovarmuuden kannalta tarpeellista kykyä sotilaallisten ruutien valmistamiseen Vihtavuoressa. Vihtavuoressa on valmistettu ruutia vuodesta 1926. Valtio on itse yksi entisistä ruutitehtaan toiminnanharjoittajista, Valtion ruutitehdas toimi alueella vuoteen 1945, jonka jälkeen tehdas yhtiöitettiin.

Vihtavuoren alueella työskentelee noin 200 ihmistä ja se on alueellisesti merkittävä työnantaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nammon toimitusjohtaja: "Päätös ei vielä sinetöi kauppaa"

Ruutitehtaan kauppa eteni

Uusimmat

Kotimaa

Moni jätti parkkisakkonsa maksamatta Jyväskylässä – kaupungilta jäi saamatta vuonna 2018 yli sadantuhannen euron edestä pysäköintivirhemaksuja

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työkiistaan sovintoesitys, vastaukset huomenna

Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan ei löytynyt sopua tiistaina

Petri Honkonen kritisoi Helsingin kaupunkikehitystä: "Sulkeeko Helsinki silmänsä Malmin rakentamisen päästöiltä?"

Poliisi otti kiinni kaksi epäiltyä Helsingin keskustakirjasto Oodin välienselvittelystä – tutkitaan törkeänä ryöstönä

Eduskunnassa vahva kannatus yksityisten pysäköinninvalvojien kuriin laittamiselle

Seitsemän korkean väkivaltariskin elinkautisvankia on vapautettu vuosina 2011–2018 vankilaviranomaisen vastustuksesta huolimatta – asiantuntijoiden mukaan väkivaltariskiarvion asemaa pitäisi selkeyttää

Huumeiden myynti Tor-verkossa toi 27-vuotiaille miehille yhdeksän vuoden vankeustuomiot, toiselta löytyi kaksi rynnäkkökivääriä ja sirpalekäsikranaatti

Tuulivoimakaavan oikaisuvaatimukset nurin Kannonkoskella

Viikonlopun sateet nostivat vedenkorkeudet ennätyslukemiin – Päijänne ja Keitele tulvivat jo kuin keväällä konsanaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.