Valtio velkaantui ennakoitua vähemmän – Sipilä: Satsaukset talouskasvuun näkyvät verotulojen kasvuna

"Ei liikkumavaraa valtion budjettiin"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valtion uuden velan tarve oli noin puolet ennakoidusta viime vuonna.

– Tänään julkistetun valtion vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan alijäämä olikin noin 3 miljardia euroa. Lisävelkaa otettiin siis noin puolet siitä, mitä budjettia hyväksyessä arvioitiin joulun alla 2016. Tämä johtuu pääosin Suomen talouskasvusta ja myönteisestä työllisyyskehityksestä, Sipilä kirjoittaa blogissaan.

Valtion menot ylittivät tulot noin 3,7 miljardilla eurolla viime vuonna. Kassavarojen muutosten ja menojen jaksottumisen huomioimisen jälkeen päädytään kolmen miljardin euron velanoton tarpeeseen.

Sipilän mukaan hallituksen satsaukset talouskasvuun näkyvät ennen kaikkea verotulojen kasvuna. Vuonna 2015 valtion saamat verotulot olivat alle 40 miljardin, mutta tilinpäätöksen mukaan verotuloja tuli viime vuonna yli 43 miljardia.

Myönteiset luvut eivät Sipilän mukaan kuitenkaan ole tuomassa liikkumavaraa valtion budjettiin.

– Menopuolella tämä ei valitettavasti tuo yhtään tilaa lisää, koska menokehystä on tehty kestävyysvajenäkökulmasta. Meillähän oli kymmenen miljardin kestävyysvaje, kun me aloitimme. Jotta pystymme vastaamaan ikääntymisen haasteeseen ilman verotuksen kiristymistä ja palveluista tinkimistä, meidän täytyy pitää kiinni sekä säästöistä että uudistuksista, Sipilä sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hallituksen 72 prosentin työllisyystavoitteen toteutuminen näyttää Sipilän mukaan joka päivä vähän realistisemmalta.

– Olemme jo nyt selvästi yli sen tavoiteuran, joka johtaa 72 prosenttiin. Uskon, että saavutamme tämän 72 prosenttia, joka oli ylivoimaisesti kovin hallituksen talouspoliittisista tavoitteista, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.