Valtiojohto sai väärää tietoa Hornet-jupakassa

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) myönsi maanantaina, ettei hän tarkistanut riittävästi tietojaan venäläisten ilmatilaloukkauksista. Kataisen mukaan valtiojohdon saama väärä viesti korjattiin, mutta siitä ehti syntyä väärä käsitys, että ensimmäinen venäläiskone olisi tunnistettu ilmassa.

Katainen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa toissa viikolla, että Ilmavoimien Hornet-hävittäjät olisivat olleet "siivellä alta aikayksikön".

Savon Sanomat kertoi puolestaan viikonloppuna, että Hornetit eivät olleet välittömässä lähtövalmiudessa ilmatilaloukkausten aikaan eivätkä siksi ehtineet kahden venäläiskoneen luo.

Kataisen mukaan eduskunnalle ei anneta jupakasta pääministerin ilmoitusta, vaikka oppositiopuolue keskusta ehti tätä vaatia. Puolustus- ja ulkoasianvaliokunnat saavat hänen mukaansa kaikki haluamansa tiedot.

–?Varmaan menee omaan piikkiin se, että en ole tarkistanut virheellisen tiedon jälkeen riittävästi. Meni sekaisin tämä tunnistustapa. Minä en kovin suurta vahinkoa näe tässä tapahtuneen, koska valtioneuvoston tilannekeskus korjasi väärät tiedot ja koko ajan oli tiedossa, että koneet oli tunnistettu, Katainen sanoi.

Jupakan jälkipyykki jatkuu tiistaina, jolloin muun muassa Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri on puolustusvaliokunnan kuultavana. Ulkoasianvaliokunta puolestaan saa asiasta selvityksen torstaina.

Väärinymmärrys viestinnässä

Valtioneuvosto kertoi, että pääministerille ja muulle valtiojohdolle välitetty väärä tieto johtui Puolustusvoimien operaatiokeskuksen ja valtioneuvoston tilannekeskuksen viestinnässä tapahtuneesta väärinymmärryksestä.

Valtioneuvoston tiedotuspäällikkö Kari Mokko ei halunnut lähteä kommentoimaan, oliko virheellinen tieto mennyt myös presidentti Sauli Niinistölle ja mitä kanavia pitkin viesti oli välitetty. Kyse on hänen mukaansa turvaluokitellusta tiedosta.

Kataisen mukaan osapuolet miettivät nyt, mitä tästä voi oppia.

–?Mutta minä en nyt hirveästi heitä lähtisi tuomitsemaan, Katainen sanoi. Julkisessa keskustelussa ovat hänen mukaansa menneet monet asiat sekaisin lähtien siitä, että ilmatilaa ei valvottaisi säästösyistä.

Savon Sanomien mukaan Hornetien valmiutta oli laskettu hetkellisesti ylityösuman purkamiseksi. Ilmavoimien mukaan lehden jutussa oli osin virheellisiä ja salassa pidettäviä tietoja.

Ilmavoimat selvitteli

Ilmavoimat on tehnyt omia selvityksiään tiedonkulusta. Selvityksissä ei ole ilmennyt, että salaisia tietoja olisi käsitelty määräysten vastaisesti.

Ilmavoimat vakuutti, että harjoitukset tai ylityötilanne eivät vaikuttaneet valmiuteen reagoida loukkauksiin.

Ilmavoimien operaatiopäällikön Sampo Eskelisen mukaan päivystystehtävien määrä vaihtelee suhteellisen paljon. Valmiutta kohotetaan, jos on syytä arvioida että ilmatilaloukkausten uhka on kasvanut.

Ensimmäinen ilmatilaloukkaus 20. toukokuuta ei Eskelisen mukaan poikennut niiden normaalista esiintymistiheydestä, toinen heti perään oli sen sijaan poikkeavaa toimintaa.

Savon Sanomien vastaava päätoimittaja Jari Tourunen sanoi maanantaina, että lehti uskoo edelleen lähteisiinsä eikä Ilmavoimat ole pyytänyt oikaisua. Hyvää jupakassa hänen mukaansa on se, että nyt keskustellaan ilmapuolustuksen tasosta ja etenkin viestinnän avoimuudesta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.