Valtion laitosten väärinkäytöksistä ei aina ilmoiteta

Valtiontalouden tarkastusvirasto kehottaa ministeriöitä ja muita valtion laitoksia ilmoittamaan tapahtuneet ja epäillyt taloudelliset väärinkäytökset nykyistä huolellisemmin. Tarkastusvirasto toteaa kertomuksessaan, että läheskään kaikki tapaukset eivät tule sen tietoon, vaikka ne lain mukaan pitäisi ilmoittaa.

Vuosina 2002–2007 valtionhallinnosta tuli yhteensä 140 ilmoitusta. Rahasummat ovat vaihdelleet muutamasta kympistä useisiin kymmeniintuhansiin euroihin. Eniten ilmoituksia on tullut tullilta. Ilmoitukset ovat koskeneet lähinnä käteiskassojen vajeita.

Maksukortteihin liittyvä väärinkäytöksiä on alkanut löytyä lisää. Ilmoitusten puuttuminen on käynyt ilmi siitä, että esimerkiksi tilivirastojen tilinpäätöstiedot ja toimintakertomukset kertovat väärinkäytöksistä, joita ei ole ilmoitettu tarkastusvirastolle.

Tarkastusvirasto toteaa, että väärinkäytösten taloudellisia vaikutuksia on vaikea selvittää, koska ilmoituksista ei välttämättä ilmene aiheutuneen vahingon määrä ja toisaalta usein on kyse välillisestä taloudellisesta vahingosta.