Valtion maiden jako metsähallituslain kuuma peruna

Oppositio jatkoi eduskunnassa metsähallituslain arvostelua ensimmäisessä käsittelyssä valiokunnista tutuilla linjoilla. Vasemmistopuolueiden ja vihreiden kritiikin kärjessä on yhä huoli, että laki siirtäisi luontoalueita entistä enemmän liiketoiminnan puolelle.

Oppositio kritisoi lain tuomaa kolmatta tasetta, johon siirretään valtion Ylä-Lapissa sijaitsevia maita, joilla ei ole tuotto-odotuksia ja jotka eivät myöskään ole suojelun alaisia. Arvostelijoiden mukaan voi olla riski, että näitä maita käytetään taloudellisiin tarkoituksiin.

– Miksi perustetaan kolmas tase täysin eduskunnan vallan ja valvonnan ulkopuolelle, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kyseli.

Vihreät arvosteli hallitusta ympäristöministeriön vallan tarkoituksellisesta heikentämisestä, kun kolmanteen taseeseen siirrettävät maat siirtyvät ympäristöministeriöltä Metsähallitukselle. SDP:n Tytti Tuppurainen sanoi, että näiden alueiden tulevaisuuden käyttö esimerkiksi retkeilyyn jää epävarmaksi.

– Ainakaan tämä hallitus ei aio tehdä senkaltaisia tasesiirtoja, että suomalaisten kannattaisi olla mistään huolissaan, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi.

Niinistön mukaan tätä mahdollisuuttakaan ei olisi pitänyt luoda seuraaville hallituksille.

Metsähallitukselle uusi tytäryhtiö

Metsähallituksen alaisuuteen ollaan perustamassa uutta valtion omistamaa osakeyhtiötä, joka vastaa tulevaisuudessa Metsähallituksen omistamien maiden puukaupasta. Tiilikainen muistutti, että osakeyhtiön omaisuuteen ei siirry metsäomaisuutta.

– Ainoastaan tuottovaateen alaisilla mailla tuo yhtiö operoi, eikä se voi tätä oikeutta kenellekään muulle siirtää, Tiilikainen vastasi kritiikkiin.

Kolmannen taseen lisäksi Metsähallituksen maat voivat kuulua joko tuottotaseeseen tai luontotaseeseen. Tuottotaseen metsät ovat talouskäytössä ja luontotase tarkoittaa luonnonsuojelumaita.

SDP ja vasemmistoliitto ovat esittäneet lain hylkäämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.