Valtion takausten määrä moninkertaistunut

Valtion antamien takausten määrä on yli kolminkertaistunut vuosikymmenessä, kertoo valtiovarainministeriön raportti. Viime vuonna takauksia oli jo lähes 50 miljardia euroa. Näiden päälle tulevat kansainvälisille rahoituslaitoksille vaadittaessa maksettavat vastuut, jotka liittyvät muun muassa EU:n talouskriisiin.

Raportin mukaan kokonaiskuvaa valtion vastuista ei kyetä hahmottamaan, koska raportointi niistä on hajanaista. Myöskään riskejä ei selvitetä tarpeeksi.

– Takaustoiminnan hyödyllisyydestä on tehty erilaisia selvityksiä, mutta niiden perusteella ei voida vetää selkeää johtopäätöstä esimerkiksi Finnveran toiminnan tuloksellisuudesta, raportissa todetaan.

Vientiä edistävän Finnveran tukea saaneet yritykset kasvavat muita nopeammin, mutta vaikutukset hiipuvat muutama vuosi tuen saannin jälkeen. Selvitysten mukaan tuet ovat vaikuttaneet paikoin jopa negatiivisesti työn tuottavuuteen.

Raportissa suositellaan, ettei kotimaisesta toiminnasta aiheutuvia taloudellisia vastuita lisättäisi alkavalla hallituskaudella. Periaatteesta voitaisiin poiketa vain erityisen painavista syistä.

Lisäksi suositellaan, että vastuut kirjattaisiin Valtiokonttorin järjestelmään säännönmukaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.