Valtioneuvosto poisti ylimääräisen "Jumalan" kohua herättäneestä esityksestä  – Ministerin vakuutusta koskevaan tekstiin oli päässyt kiusallinen kirjoitusvirhe

Valtioneuvosto myöntää, että torstaina julkistetussa esityksessä ministerin valaa ja vakuutusta koskevasta lakimuutoksesta oli virhe. Asia ehti jo nostattaa somekohun ja saada aikaan tuohtuneita vastalauseita poliitikoilta.

Esityksessä on kyse siitä, että valtioneuvostosta annettuun lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi säännös ministerin juhlallisesta valasta ja vakuutuksesta. Laki vaatisi jatkossa jokaista valtioneuvoston uutta jäsentä joko vannomaan juhlallisen valan tai antamaan juhlallisen vakuutuksen ennen tehtäväänsä ryhtymistä.

Näistä vala on luonteeltaan uskonnollinen – siinä vannoja vannoo "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä" ja "Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta" muun muassa toimivansa "Jumalan ja Suomen valtakunnan lain" mukaan.

Vakuutuksen oli tarkoitus olla uskonnollisesti neutraali vaihtoehto, jossa ministeri vannoo "kunnian ja omantunnon kautta." Moni kuitenkin kiinnitti huomionsa siihen, että vakuutuksessakin ministeri lupaisi toimivansa "Jumalan ja Suomen valtakunnan lain ja laillisten sääntöjen mukaan."

Asia herätti laajaa ihmettelyä sosiaalisessa mediassa. Lopulta Valtioneuvosto reagoi asiaan Twitterissä.

–  Hei, esityksen lakitekstissä on todellakin sattunut virhe, ja sitä korjataan parhaillaan. Pahoittelut!, Valtioneuvosto tviittasi.

Esityksestä julkaistiin pian korjattu versio, jossa "Jumala" oli poistettu vakuutuksesta. Ministeri siis voi vakuuttaa toimivansa vain "Suomen valtakunnan lain ja laillisten sääntöjen mukaan."

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan kyseessä oli kirjoitusvirhe, jossa teksti "Jumalan ja" oli jäänyt valan kaavasta myös vakuutukseen.

Kansanedustajat ihmettelivät

Vihreiden kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Olli-Poika Parviainen ehtivät reagoida asiaan ennen kuin virhe korjattiin. He ilmoittivat pitävänsä erikoisena ratkaisuna sitä, että sekä vala että vakuutus ovat teksteiltään uskonnollisia.

–  Esitetyt kaavat loukkaavat ministerien uskonnon vapautta. Tarjolla ei ole lainkaan sellaista vaihtoehtoa, jossa ei mainittaisi kristillistä Jumalaa, Parviainen hämmästeli tiedotteessa.

Kasvin ja Parviaisen mielestä paras vaihtoehto olisi, että kaikkien ministerien tulisi antaa uskonnollisesti neutraali vakuutus.

Uusimmat

Kotimaa

Kankaan piippuun asennettu antennirypäs herättää harmitusta Jyväskylässä – Keski-Suomen museon amanuenssi: "Eihän se mikään kaunis lisä ole"

Nelostien uudet kameratolpat tulevat harkiten paikoille, joissa onnettomuusriski on suuri

Myrskytuuli katkaissut sähköt sadoilta ihmisiltä Keski-Suomessa, korjaustyöt jatkuvat iltaan – "Odotettua parempi tilanne"

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.