Valtiontaloudessa ankeat näkymät

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on huolissaan talouden näkymistä. Vaarana on, että euroalue ajautuu ensi vuonna taantumaan ja pankkikriisiin, valiokunta katsoo valtion ensi vuoden budjettia koskevassa mietinnössään.

Eurokriisin luoman epävarmuuden vuoksi on varauduttava siihen, että työttömyys kasvaa, kotimainen kysyntä vähenee ja sosiaaliturvamenot lisääntyvät.

Valiokunta pitää selvänä, että ensi keväänä valtiontaloudessa joudutaan mittaviin uusiin leikkauksiin ja veronkorotuksiin.Oppositio jätti budjettimietintöön omat vastalauseensa. Perussuomalaiset esitti varjobudjettinsa mukaisen vaatimuslistan, joka muun muassa kiristäisi rikkaiden tuloveroa.

Keskustan Mika Lintilä arvosteli hallituksen budjettiesitystä siitä, ettei se tunnista taloudellista tilannetta. Hänen mukaansa hallituspuolueet eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä pitäisi tehdä.

Valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) myönsi, että kokoomus olisi halunnut keskustella lisäsäästöistä jo nyt. Hän piti kuitenkin perusteltuna, että uudet sopeuttamistoimet ratkaistaan kevään kehysneuvotteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.