Valtiovarainministeriöltä synkkä arvio talouden näkymistä

SSuomen julkisen talouden näkymät ovat edelleen synkistyneet.

Valtiovarainministeriön virkamiesten tuoreiden arvioiden valossa puolueiden tähän mennessä esittelemät säästölistat vaikuttavat varsin pieniltä.

Tänään julkaistussa virkamiesraportissa arvioidaan, että julkisen talouden velkasuhteen taittaminen laskuun edellyttäisi noin kuuden miljardin euron sopeutustoimia vuoteen 2019 mennessä.

Virkamiehet esittelivät synkkää raporttiaan valtiovarainministeriön Taloustoimittajat ry:lle järjestämässä tilaisuudessa.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan julkisen talouden aukko on erittäin iso. Ministeriön mukaan sopeutustoimien tulee painottua selkeästi menoihin, koska työllisyyssyistä kokonaisverotusta ei voi kiristää.

–?Verotuksen kiristäminen heikentäisi työllisyyttä ja kasvua, Hetemäki sanoi.

Valtiontalouden palauttamisen lähelle tasapainoa arvioidaan edellyttävän neljän miljardin euron toimia.

Kuntataloudesta pitäisi nipistää kaksi miljardia euroa. Ministeriön mukaan tämä voidaan tehdä tehtäviä ja velvoitteita karsimalla sekä toimintaa tehostamalla.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää tervetulleena VM:n selkeää viestiä tarvittavan sopeutuksen mittaluokasta. Hänen mukaansa tämä toimii hyvänä pohjana vaalien alla käytävälle talouskeskustelulle.

Arvio kestävyysvajeesta kasvanut

Talouden lähtökohdat tuleville vuosille ovat kehnot. Tilastokeskus kertoi pari viikkoa sitten ennakkotietona, että valtion ja kuntien alijäämä oli viime vuonna yhteensä 9,9 miljardia euroa. Viime vuosi oli jo kolmas peräkkäinen taantumavuosi Suomelle.

Reipasta kasvua ei ole näköpiirissä. Valtiovarainministeriön kansantalousosaston arvion mukaan talous kasvaa lähivuosina keskimäärin vain noin prosentin vuodessa.

Valtiovarainministeriön mukaan kuudenkaan miljardin sopeutustoimet eivät riitä korjaamaan julkisen talouden laskennallista kestävyysvajetta. Kestävyysvaje on ministeriön mukaan nyt noin 5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, olettaen että eläkeuudistus toteutuu sovitusti. Kestävyysvajetta pyritään kuromaan umpeen, jotta tulot ja menot olisivat tasapainossa pitkällä aikavälillä.

Nämä pitkän aikavälin näkymät ovat synkistyneet viime syksystä, sillä kestävyysvajearvio on noussut yhdellä prosenttiyksiköllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.