Valtiovarainministeri Orpo haluaa kuitata maksumuutokset –  suuruusluokka veronkevennykselle 300 miljoonaa euroa

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä ansiotuloverotusta pitää tarkistaa budjettiriihessä niin, ettei kenenkään verotus kiristy ensi vuonna. Orpo ei ota tarkkaan summaan kantaa, mutta suuruusluokka veronalennuksille on hänen keväällä mainitsemansa 300 miljoonaa euroa. Orpo perustelee STT:n haastattelussa verolinjaansa kilpailukykysopimuksen maksumuutoksilla. Orpon mukaan veronalennukset tarvitaan kompensoimaan maksukorotusten vaikutukset.

Kilpailukykysopimuksessa nostettiin palkansaajien eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja ja työnantajien maksuja alennettiin. Myös ensi vuodelle on jyvitetty sopimuksessa maksumuutoksia, jotka tuntuvat palkansaajan tilipussissa.

Orpon mielestä on retorinen virhe puhua tässä yhteydessä veronalennuksista, kun mahdollisilla kevennyksillä estetään verotuksen kiristyminen.

Nykyisessä vahvassa taloustilanteessa mahdolliset höllennykset verotukseen herättävät varmasti kritiikkiä. Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi tammikuussa, että suhdannetilanteen kohennuttua finanssipolitiikan pitäisi olla nykyistä kireämpää ja nosti esille tehdyt veronalennukset.

Orpon tavoitteena on tehdä nykyisessä taloustilanteessa neutraalia veropolitiikkaa. Kilpailukykysopimuksen kompensaatio ansiotuloverotuksessa on tarkoitus rahoittaa tekemällä kiristyksiä muihin veroihin. Orpon mukaan mahdollisia kiristyskohteita ovat esimerkiksi ympäristö-, haitta- ja välilliset verot.

–  Olemme tehneet jo joitakin veroratkaisuja, jotka lisäävät ensi vuonna verotuloja jonkin verran, Orpo sanoi.

Orpon mukaan tarkoituksena on tulevina viikkoina eri hallituspuolueiden edustuksen omaavassa ministerityöryhmässä valmistella verolinja koko hallituksen budjettiriihtä varten.

Orpo sanoo, ettei nyt tarvita veroelvytystä, mutta työn tekemistä hän haluaa elvyttää aina. Kokoomuslaiselle Orpolle verolinja on myös periaatekysymys.

–  Koko meidän hyvinvointimme kasvaa työn tekemisestä ja yrittämisestä. En ymmärrä, miksi vimma kaikkein tärkeimmän hyvinvoinnin lähteen verottamiseksi on niin kova, Orpo sanoi.

Valtion ensi vuoden budjetin valmistelu vauhdittuu tällä viikolla, kun valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut ovat tiistaina ja keskiviikkona. Koko hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla.

Vaalibudjetti

-

"En tunne sellaista sanaa"

Valtion ensi vuoden budjettia aletaan sorvata keskellä poikkeuksellisen hehkeää taloustilannetta. Samalla eduskuntavaalit lähestyvät vauhdilla ja vaalibudjettipaineita nousee varmasti. Orpo sanoo, ettei hänen sanavarastoonsa vaalibudjetti kuulu.

–  En tunne sellaista sanaa, Orpo vastaa asiasta kysyttäessä.

Hän muistuttaa, että erittäin hyvästä taloustilanteesta huolimatta valtio ottaa velkaa myös ensi vuonna.

–  Meidän pitää tehdä vastuullinen budjetti. Se tarkoittaa sitä, että pidetään tiukasti menokuria, Orpo sanoo.

Orpon mukaan nyt ei ole paikka millekään menolisäyksille. Kaksi ajankohtaista asiaa budjettiriihessä nousee varmasti kuitenkin keskusteluun: sinilevälauttojen täplittämän Itämeren ympäristötilanne sekä tänä kesänä kuivuudesta kärsineen maatalouden vaikea tilanne. Entinen maa- ja metsätalousministeri Orpo sanoo tietävänsä hyvin maatalouden tiukan tilanteen. Hallituksen täytyy hänen mukaansa yhdessä katsoa, mitä keinoja maanviljelijöiden tilanteen helpottamiseksi on löydettävissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pitäisikö vanhempien auttaa aikuisia lapsiaan tai omia vanhempiaan taloudellisesti? – Vastaa kyselyyn

Junat kulkevat taas Jyväskylän ja Hankasalmen välillä – sähköratavaurio on saatu korjattua

MTV: Juha Mieto uutuuskirjassa: Matti Nykänen esitti ärhäkän vaatimuksen, "se puhelu on jäänyt vaivaamaan"

Traficom: Poikkeuslupahakemuksia 17-vuotiaiden ajokorteista on tullut jo 12  000 – ennen ajokorttiuudistusta hakemuksia jätettiin vain joitakin kymmeniä vuodessa

Junaliikenne oli aamupäivällä poikki Jyväskylän ja Hankasalmen välillä – nyt vika on korjattu

Kahdeksan koiranpennun lopettamiseen johtaneesta salakuljetuksesta tuomio – salakuljettaja sanoi olleensa tuomassa pentuja 12-vuotiaalle tyttärelle

Onnettomuuteen joutunut säiliörekka valutti vaarallista ainetta Äänekoskella sunnuntaina – tapauksen selvittely jatkuu tänään

Valtionhallinnon verkkoyhteyksiä vaivannut häiriö saatu pitkälti korjattua – vaikutti muun muassa Verohallinnon asiointipalveluihin

Onko hän Jyväskylän kaikkien aikojen osuvin virkanimitys? Köhniöläinen Venla, 9, pyöräilee 20 kilometriä vuorokaudessa – huippunopeus 46,3 km/t

Henkilöauto ja pakettiauto törmäsivät Jämsässä, kaksi loukkaantui – Kuorevedentie suljettiin muulta liikenteeltä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.