Valtiovarainministeri Urpilainen: "Työllisyystoimia sisältävä lisäbudjettiesitys huomenna"

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen totesi vappupuheessaan haluavansa, että hallitus aloittaa heti kehyspäätöksessä sovitun kasvu- ja työllisyyslinjan toimeenpanon. Urpilainen sanoi, että hänen työllisyystoimia sisältävä lisätalousarvioesityksensä lähetetään ministeriöille huomenna perjantaina.

– Lisäbudjetin kokoluokka on jopa 400 miljoonaa euroa. Kyse on merkittävistä panostuksista työllisyyteen tukemalla teollisuusyritysten kasvua, investoimalla liikenne- ja rakennushankkeisiin, vahvistamalla osaamista sekä tehostamalla työnvälitystä.

Urpilaisen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että päätökset saadaan voimaan nyt, vielä ennen kesää.

–  Lisäbudjetissa rahoitetaan teollisten yritysten uudistamista sekä biotalous-, cleantech- ja terveysalan kasvuun. Tämä toteutetaan 50 miljoonan pääomasijoituksella Suomen teollisuussijoitukseen.

- Olympiastadionin peruskorjaus, teollisuutta tukevat liikennehankkeet, pääkaupunkiseudun asuntorakentaminen, vanhusten asuntokorjaukset sekä luonto- ja kulttuurikohteiden rakentaminen synnyttävät uusia työpaikkoja.

- Tärkeimpiä koulutushankkeita ovat aikuiskoulutuspaikkojen lisääminen ja yli tuhannen aloituspaikan lisääminen korkeakouluissa, jotta vaille opiskelupaikkaa jääneiden nuorten hakijasumaa saadaan purettua. Myös työvoimatoimistojen palvelukykyä vahvistetaan.

Urpilainen julkisti Vappuna oman tulevaisuuslinjauksensa SDP:n puheenjohtajaehdokkaana. Hän peräänkuulutti rehellisen vastuunkannon, turvallisen uudistamisen ja kansainvälisen puolueen linjaa.

Linjauksessaan Urpilainen kuvaa sitä, että sekä suomalaisen työn että hyvinvointivaltion tulevaisuus ovat uhattuna. Urpilaisen mukaan SDP:tä tarvitaan tämän vuoksi Suomessa enemmän kuin aiemmin. Suomi tarvitsee SDP:tä aiempaa enemmän myös sen vuoksi, että kansainvälisimpänä puolueena se vaikuttaa niihin kansainvälisiin asioihin, jotka vaikuttavat Suomeen.

Urpilainen uskoo SDP:n nousevan jälleen "uuteen kultakauteen", jos se on eniten tulevaisuuteen suuntautunut puolue, jos sen linja perustuu realistisesti taloudellisiin reunaehtoihin ja jos se pysyy uudistuslinjalla vaikeasta sisäisestä keskustelusta huolimatta.

Urpilainen puhui Tampereella.