Valtuuston ykkösmiehen asema puntariin Karstulassa

Karstulan kuntapolitiikassa kuohuu.

Kunnanhallitus teki maanantaina erikoisen päätöksen, jossa valtuustolle esitetään äänestystä kunnanvaltuuston puheenjohtajiston luottamuksesta valtuuston seuraavassa kokouksessa. Kunnanhallitus oli päätöksessään yksimielinen.

Päätöksen taustalla ovat erimielisyydet Karstulan kouluhankkeesta sekä kunnanvaltuuston puheenjohtajan Yrjö Takkalan (kesk.) toiminta tässä asiassa.

Päätöksessä todetaan, että Takkalan epäasiallinen käytös on ollut toistuvaa viranhaltijoiden työn väheksymistä ja vaikeuttamista, epäasiallista puhetta ja julkista mollaamista.

Kokouspöytäkirjan mukaan asia otetaan esille, koska kunnalla on työnantajana muun muassa työturvallisuuslakiin perustuva velvollisuus puuttua luottamushenkilön epäasialliseen käytökseen kunnan työntekijöitä kohtaan.

Päätökseen on kirjattu myös, ettei Takkala ole noudattanut hallintosäännön kohtaa, jonka mukaan valtuuston puheenjohtajan tehtäviin kuuluu valvoa kunnanhallituksen päätöksentekoa sekä sitä, että päätökset noudattavat valtuuston päätöksiä.

Mahdollinen erottamispäätös koskee kuntalain mukaan valtuuston koko puheenjohtajistoa. Kunnanhallituksen kirjaamat moitteet kohdistuvat kuitenkin ainoastaan Takkalaan.

"Rajuja syytöksiä"

Takkala kiisti tiistaina Keskisuomalaiselle käyttäytyneensä päätöksessä kuvatulla tavalla epäasiallisesti.

– Nämä ovat rajuja syytöksiä, enkä tunnista niistä itseäni, Takkala sanoi.

Takkala kertoo tuoneensa esiin kuntalaisten ja kunnassa toimi-vien yrittäjien näkemyksiä kunnan taloudesta ja siitä, että koulun hankintarahat olisi hyvä saada jäämään paikallisille.

Karstulan valtuusto linjasi joulukuussa äänin 17–10, että kaikki koulut ja päiväkoti tehdään samaan uudisrakennukseen.

Takkala on päätöksen jälkeen ainakin paikallislehti Viispiikkisessä puolustanut useamman pienen rakennuksen kouluvaihtoehtoa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Toivo Poikosen (kesk.) mukaan kunnan työntekijät ovat saaneet Takkalalta syytöksiä muun muassa virheellisistä laskelmista ja väärien tietojen antamisesta.

Poikosen mukaan hallitus on huolissaan siitä, että valtuuston puheenjohtaja on kampeamassa nurin valtuuston päätöstä, vaikka hänen pitäisi valvoa, että muut noudattavat sitä.

– Olimme kunnanhallituksessa jo aiemmin keskustelleet Takkalan kanssa, että tämä on väärä toimintatapa. Maanantaiaamuna hän soitti minulle ja sanoi, että haluaa mitata kannatuksensa valtuustossa, Poikonen kertoi.

Kunnanhallituksen päätöksellä koulun suunnittelu jatkuu yhden rakennuksen mallilla, vaikka kahdeksan paikallista yrittäjää pyysi maanantaina aloitteessaan, että kustannusarvio laskettaisiin myös useamman rakennuksen vaihtoehdosta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .